Στο Λαγονήσι οι υπουργοί Παιδείας του ΟΟΣΑ

Τις εργασίες της διήμερης Συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι, κήρυξε η υπουργός Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου, τόνισε ότι επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα αναβαθμισμένο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το νέο ακαδημαϊκό πρότυπο πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο.
Ο γ.γ του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση επειδή -όπως είπε- δεσμεύεται στο παγκόσμιο διάλογο για τις αλλαγές στην παιδεία.
Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Έως αύριο το απόγευμα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της ΑΘηνών- Σουνίου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το ξενοδοχείο που διεξάγεται η Σύνοδος.
Τα αυτοκίνητα εκτρέπονται από τα φανάρια Λαγονησίου- Καλυβίων προς Ανάβυσσο, Σαρωνίδα και Σούνιο και στο ρεύμα προς Αθήνα από τα φανάρια της Σαρωνίδας, δεξιά στη Λεωφόρο Αναβύσσου.
Στα μέτρα περιφρούρησης παίρνουν μέρος περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.
Ο Συνασπισμός, σε ανακοίνωση του, τάσσεται εναντίον της αστυνομοκρατίας στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία.
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Αρχισε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο διάλογος επί του προσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τις εργασίες της Επιτροπής, ενώ την απουσία του είχε γνωστοποιήσει και το ΚΚΕ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να συζητήσει οτιδήποτε άλλο σήμερα, πλην διαδικαστικών ζητημάτων, καθώς η υπουργός Παιδείας επρόκειτο να μεταβεί στο Λαγονήσι για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ και αξίωσε μεταξύ άλλων, να κληθεί στην Επιτροπή και το Συντονιστικό των καταλήψεων των φοιτητών.
Πριν την αναχώρησή της πάντως, η κα Γιαννάκου, εξέφρασε την εντονότατη δυσφορία της για τις επιθέσεις που δέχεται πανταχόθεν και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Αλέκο Αλαβάνο για διγλωσσία.
"Πούλμαν που μετέφεραν φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγιναν δεκτά με αστυνομική συνοδεία. Δεν τους επέτρεψαν να μπουν στην Αθήνα, σαν η Αθήνα να έχει τείχη» κατήγγειλε στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Αλαβάνος. «Νομίζω ότι αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από την Κυβέρνηση στα ζητήματα της Παιδείας δεν συνάδει με μία συζήτηση σε βάθος μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν πρέπει να υπάρξει, «ένα φύλλο συκής», που θα συγκαλύπτει την πραγματική πολιτική αυτής της κυβέρνησης». «Βάση του διαλόγου πρέπει να είναι οι προτάσεις που έρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από διδάσκοντες και φοιτητές» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Απαντώντας, η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε ότι «ο κ. Αλαβάνος ήρθε και με είδε στο υπουργείο και είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στο διάλογο μόνον εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο τον Οκτώβριο».
"Από δω και πέρα, συζήτηση στο υπουργείο θα γίνεται μόνον με παρούσες τις τηλεοπτικές κάμερες» προειδοποίησε η κα Γιαννάκου, «ώστε να μην εμφανίζονται κάποιοι, άλλα να λένε μέσα και άλλα έξω».
Σημειώνεται ότι την μη συμμετοχή του στον κοινοβουλευτικό διάλογο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ΚΚΕ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Α. Σπηλιόπουλο: «Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι το προσχέδιο αυτό, που περιέχει αποκρυσταλλωμένες τις κυβερνητικές απόψεις, απορρίπτεται - και δεν υπάρχει έδαφος για κανέναν διάλογο, γιατί η βάση του και η φιλοσοφία του βρίσκονται σε αντίθεση με την απαίτηση για δημόσια, δωρεάν, λαϊκή και σύγχρονη Παιδεία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».
Για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα τομεάρχης Παιδείας, Μιλένα Αποστολάκη, εξέφρασε τις «έντονες αμφιβολίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, έχοντας το προηγούμενο του διαλόγου στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που κατέρρευσε με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου».
"Το ΠΑΣΟΚ είναι από θέση αρχής ένα κόμμα που σέβεται και ακολουθεί το διάλογο - διάλογο όμως, που δεν χρησιμοποιείται για επικοινωνιακά παιχνίδια και τερτίπια, αλλά για αντιμετώπιση προβλημάτων. Είναι πολύ κακό βήμα ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση σήμερα, απουσία της κας υπουργού» ανέφερε η κα Αποστολάκη, ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης.
Ως «χειρισμό από πλευράς κυβέρνησης» θεώρησε το διάλογο επί του προσχεδίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε την κα Γιαννάκου ότι «επί επτά μήνες, είχαμε μία διαρροή κάθε δεκαπέντε ημέρες": «Τώρα η κα υπουργός έχει μπετόν αρμέ τα πανεπιστήμια εναντίον της. Και η κίνησή της, είναι κίνηση χειρισμού - και δεν μπορούμε να μιλήσουμε εάν δεν είναι παρούσα».
"Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της και λυπούμαι για τον τρόπο που έχουν διαλέξει μερικοί για αντιπολιτευτικές επιθέσεις. Ορισμένοι έχετε ξεπεράσει τα όρια» απάντησε εκνευρισμένη η υπουργός Παιδείας.
"Το υπουργείο δεν εκπροσωπείται από δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά με δηλώσεις της πολιτικής του ηγεσίας» ανέφερε η κα Γιαννάκου. «Γράφονται και ακούγονται τελείως ανυπόστατα πράγματα: Ακουσα ότι δεν δεχόταν το υπουργείο την ΠΟΣΔΕΠ, ενώ τους έχω δει τρεις φορές από τρεις ώρες».
"Συζητούμε εδώ σαν να μην υπάρχει κυβέρνηση και Βουλή, σαν να καθορίζονται τα πάντα από κάποιους που δεν θέλουν κάτι. Ο ίδιος ο Πρόεδρός σας ζήτησε να έρθει ο διάλογος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Είναι ένα από τα βήματα που μπορεί να γίνει διάλογος και όχι το μόνο. Έχουμε κάνει 10 συζητήσεις για διάφορα θέματα, χωρίς νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στους οποιουσδήποτε. Διάλογος για να γίνει πρέπει να υπάρχει ατζέντα, συνομιλητές και πρόταση. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν σκέφτεται πονηρά και καταθέτει ολόκληρο προσχέδιο. Εάν κάποιοι άλλοι το απορρίπτουν και έχουν κάποιο άλλο να αντιπροτείνουν, να το καταθέσουν».
Μετά την αναχώρηση της υπουργού, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr