Στο Ηράκλειο ο Βορίδης για τα προβλήματα των παραγωγών - Επεισόδια μεταξύ αγροτών-αστυνομίας

Τα προβλήματα των παραγωγών της Κρήτης ακούει αυτή την ώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έξω από το Επιμελητήριο διαμαρτυρία, με αγρότες με πανό στα χέρια.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί ο Υπουργός έφτασε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με "φόντο" τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και όχι μόνο.

Μικροεπεισόδια μεταξύ αγροτών και Αστυνομίας σημειώθηκαν έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με τον Περιφερειάρχη και φορείς της περιοχής. Ομάδα 50 αγροτών προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο αλλά εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν και χημικά.

Στη σύσκεψη μετέχουν εκτός του Περιφερειάρχη Κρήτης, Δήμαρχοι του νησιού, βουλευτές, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και παραγωγοί. Όπως έχει γράψει ήδη το cretalive, ο Υπουργός αναμένεται να προαναγγέλλει μέτρα για στήριξη των παραγωγών ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει και περιοδεία σε περιοχές της Μεσαράς.

"Η τοπική οικονομία πλήττεται σε διάφορους κλάδους" ανέφερε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

"Η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ" σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε "Η συνολική οικονομική ζημιά στην Κρήτη από Thomas Cook, λάδι και κακοκαιρία φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ".

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς είπε από την πλευρά του "Εύχομαι να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Πρέπει να προετοιμαστούμε από... χθες για την επόμενη χρονιά".

Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε η έμπρακτη συμπαράσταση του Υπουργού και στα θερμοκήπια.

Αλλαγές στο ΕΛΓΑ ζήτησε από τον Υπουργό ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Παράλληλα είπε να υπάρξουν αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό και σχεδιασμός ανά περιοχή, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία "Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει ανά Περιφέρεια το θέμα της δακοκτονίας" τόνισε και συμπλήρωσε "Να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος".

Το θέμα των αποζημιώσεων και το ζήτημα της δακοκτονίας έθεσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλης Χνάρης. "Να δούμε το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη μέρα της δακοκτονίας. Έχουμε τεκμηριώσει ότι οι συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα του νησιού μας. Ζητάμε μια αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και την αποκέντρωση του προγράμματος δακοκτονίας" επισήμανε από την πλευρά του ενώ παράλληλα ζήτησε στελέχωση και διαφορετική διάρθρωση των Τομεαρχών στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας. "Χρειάζεται η συνεργασία όλων" κατέληξε.

"Nα ελέγχονται τα φάρμακα. Χρειαζόμαστε άμεσα στελέχωση των Υπηρεσιών με επιστήμονες και ερευνητές" είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης .

"Το έντομο δεν σκοτώνεται με φάρμακα. Εάν χάσουμε τη σημαία μας, το ελαιόλαδο, τελειώσαμε. Χωρίς τον αγρότη δεν υπάρχει τίποτα στην Κρήτη" τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε "Όλα τα επαγγέλματα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγοί μας δίνουν μεγάλη μάχη. Το νησί περνά μια οικονομική κρίση. Η βόμβα θα σκάσει Φλεβάρη - Μάρτη. Είναι θέμα του πρωθυπουργού. Η Κρήτη είναι ενωμένη. Πρέπει να ενωθείτε κι όλοι οι βουλευτές για το καλό μας".
 

Πηγή: cretalive