Στο επίκεντρο το Μεσανατολικό

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου το απόγευμα του Σαββάτου πρόκειται να έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθεί το ζήτημα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς στη χώρα μας, πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, για το Μεσανατολικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος Αμπάς επισκέπτεται την Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών  στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής περιοδείας που έχει ήδη ξεκινήσει από  τη Γαλλία.

Η  περιοδεία του, πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία που οριοθετείται από τη πρόσφατη Συμφωνία της Μέκκα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα Παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και τη πρόσφατη υιοθέτηση της Διακήρυξης του Ριάντ, που επαναφέρει στο προσκήνιο την αραβική πρόταση για επίλυση της διένεξης.

Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Αμπάς είχε τη πρώτη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ στο πλαίσιο 15νθήμερων τακτικών συναντήσεων, που θα έχουν οι δυο ηγέτες από εδώ και στο εξής, ύστερα από πρόσφατη συμφωνία.

Οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών του Μαχμούτ Αμπάς με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων, η αναπτυξιακή συνεργασία και οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη Αμπάς στην Ελλάδα σηματοδοτεί και την έναρξη νέων διπλωματικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται σειρά επισκέψεων της Ντόρας Μπακογιάννη στις χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου.

Άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών -όπως δημόσια έχει δηλώσειαρκετές φορές η ίδια η υπουργός-, τοποθετεί το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, η  Ντόρα Μπακογιάννη έχει επισημάνει ότι κανένα ζήτημα στη περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, ενώ οι όποιες ενέργειες για τη περιοχή θα πρέπει να περιλαμβάνουν, τη Συρία και το Ιράν.

Το ενδιαφέρον,πάντως, της Αθήνας για το ζήτημα έχει εκδηλωθεί με σαφή τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης του Λιβάνου αλλά και στη συζήτηση για την αραβο-ισραηλινή διένεξη, που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Αμπάς στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του, ο Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται να συναντηθεί με τη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Τη Δευτέρα, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τη Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο στον κ. Αμπάς, στο οποίο έχει κληθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Πηγή: skai.gr