Στο επίκεντρο τα κυπριακά πετρέλαια

Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάνει έρευνες μέσα στο πλαίσιο, που προνοούν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις αναφορικά με τις προσφορές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως είναι η Τουρκία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει υπογράψει ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου ότι η Τουρκία στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να θέσει σε δράση και πάλι ερευνητικά σκάφη και να ολοκληρώσει δικές της διαδικασίες προσφορών για έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο κ. Πάλμας είπε: \"Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάνει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα\", είπε και πρόσθεσε πως \"είναι η Τουρκία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η οποία δεν έχει υπογράψει ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας\".

\"Όλοι με θεωρούν υπεύθυνο για το διαχωρισμό του νησιού, είμαι ο εχθρός, αυτά μαθαίνουν τους νέους για μένα\", αναφέρει ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα \"Ο Φιλελεύθερος\".

Σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μίλησε στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Δρουσιώτη, υπήρξαν δύο \"χαμένες ευκαιρίες\" για τη λύση του κυπριακού, η μια το 1963 και η άλλη το 1973. Και στις δύο περιπτώσεις επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη λύση στο Μακάριο.

Στο ερώτημα, αν είναι δυνατή η λύση στο κυπριακό, ο Ντενκτάς απαντά:

\"Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες να κάνουν τις απαιτούμενες παραχωρήσεις και να συμφωνήσουν σε λύση στη βάση της ισότητας, της διζωνικής εδαφικής ακεραιότητας, όσο οι Αμερικάνοι, Άγγλοι, Ρώσοι και άλλοι εξακολουθούν να τους αποδέχονται ως την κυβέρνηση της Κύπρου. Κατάφεραν να βάλουν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη συμφωνία ότι αυτό θα γινόταν μόνο όταν θα έμπαινε η Τουρκία. Αν πρέπει να ζήσουμε σε μια Κύπρο, ας ζήσουμε σε δυο σπίτια, αλλά ανοικτοί σε πλήρη συνεργασία και ίσως φτάσει κάποια στιγμή που μπορεί να αποφασίσουμε ότι είναι καλύτερα από συνομοσπονδία να πάμε σε ομοσπονδία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μας εμπιστεύονται και εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε\".

Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι το ζήτημα των περιουσιών είναι από τις δυσκολότερες πτυχές του κυπριακού και ότι δεν ενοχλείται, που ζει στην Κερύνεια σε σπίτι Ελληνοκύπριου πρόσφυγα.

Στη συνέντευξή του ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εξαπατήθηκε στο κυπριακό και προσθέτει:\" δέχτηκε υποσχέσεις και νόμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν έτοιμοι για λύση, ότι θα έλεγαν \"ναι\" στο σχέδιο Ανάν και ότι ο Ντενκτάς ήταν το εμπόδιο\".

Τέλος, τονίζει ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο είναι συνυφασμένα με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για να ζήσουν ελεύθεροι.
Πηγή: skai.gr