Κλείσιμο

Στο επίκεντρο ο πολίτης

Τη βαρύτητα που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με βασικό άξονα και στόχο να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με θέμα "Ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας".

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως υπαγορεύουν οι αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας, της χρηστής διοίκησης και της αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, εντάσσεται και ο νέος υπαλληλικός κώδικας που αποτελεί το επιστέγασμα των θεσμικών εγγυήσεων της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων, και ο οποίος ψηφίστηκε με συναινετικές, στην συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του, διαδικασίες, ύστερα από μια γόνιμη συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.

Οι καινοτομίες του νέου κώδικα, συμπλήρωσε, είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένες και οι σημαντικότερες από αυτές υπερβαίνουν τις 30.

Πρόσθεσε δε, ότι για την έγκαιρη προετοιμασία της επιτυχούς εφαρμογής του νέου υπαλληλικού κώδικα, διεξάγεται η σημερινή ημερίδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επιμορφωτικές συναντήσεις σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, με το νέο υπαλληλικό κώδικα επέρχεται εναρμόνιση σε ό,τι αφορά τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού και της αξιοποίησής του, με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και ιδίως με την αναπτυξιακή προτεραιότητα της "βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης", προκειμένου να καταστεί η δημόσια διοίκηση μοχλός για την επιτυχία του συνόλου των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: skai.gr