Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την Σακελλαροπούλου

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Για την επόμενη Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου στις 10:30 «κλείδωσε» τελικά η εκκίνηση διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης του πρωθυπουργού για την Αικατερινή Σακελλαροπούλου ως υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η επιλογή αυτή αλλάζει κατάτι το χρονοδιάγραμμα για τον εκλογικό νόμο, η συζήτηση του οποίου μεταφέρθηκε κατά μία ημέρα για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί τελικά αυθημερόν αλλά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου εφόσον υπάρξει πλήθος εγγεγραμμένων ομιλητών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το Σύνταγμα στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση αισιοδοξεί, θεωρώντας ότι η κ. Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για την ευρεία στήριξή της.

Αν αυτή η πρώτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, ο ίδιος αριθμός 200 θετικών ψήφων απαιτείται και στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία βάσει της πρόβλεψης για ψηφοφορίες ανά 5 ημέρες, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 28 Ιανουαρίου.

Η τρίτη ψηφοφορία, εάν αυτό απαιτηθεί θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Εκεί πια για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Η τέταρτη ψηφοφορία όπου η εκλογή είναι δυνατή με την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών, εφόσον χρειαστεί θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, αλλά θεωρείται απίθανο να φτάσει η διαδικασία εκεί  θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός των ψηφοφοριών που θα απαιτηθούν θα ξεκαθαρίσει περισσότερο μετά τις αποφάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απ' όπου θα διαφανούν και οι δυνατοί συσχετισμοί δυνάμεων.  

Πηγή: skai.gr