Στις 15 Δεκεμβρίου η σύσκεψη των αρχηγών για τη διαφάνεια

Στις 15 Δεκεμβρίου η σύσκεψη των αρχηγών για τη διαφάνεια
Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα τη διαφάνεια, την οποία συγκαλεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού.

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, η ΓΓ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας διαφέρουν από αυτά των άλλων χωρών και τα συνέδεσε με την εκτεταμένη διαφθορά, την έλλειψη διαφάνειας, την ανομία, τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να συμβάλλει στη συσράτευση όλων των δυνάμεων "για ν' αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο".

"Η εθνική συστράτευση είναι ανάγκη όχι μόνο για να συζητήσουμε, αλλά και για να λάβουμε αποφάσεις", ανέφερε από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας.

Από την Βόννη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι θα συνδράμει σε κάθε προσπάθεια διάσωσής της.

Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αποδέχθηκε την πρόσκληση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της κόμματος επισημαίνεται ότι η εθνική συστράτευση που προτείνουν ο πρωθυπουργός και η ΝΔ είναι "κάλεσμα υποταγής του λαού".

Στη συναντηση θα παραστεί και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι η πρόσκληση απευθύνεται περισσότερο στους κυρίους Σαμαρά και Καρατζαφέρη.

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε τα εξής: "Η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαφθορά αποτελεί μια έξυπνη διέξοδο του κ. Πρωθυπουργού για να μην γίνει μια ανάλογη για τα εθνικά θέματα, (η οποία θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση) ή για την οικονομία (η οποία θα έφερνε σε δύσκολη θέση και τον ίδιο και τη ΝΔ)".

Θαρραλέα μέτρα

Ταξίδι – αστραπή σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε μία ακόμα προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι για ν΄ αντιμετωπιστεί ο πολύ σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα "χρειάζονται πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις", ενώ η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι χώρες - μέλη της ΕΕ "φέρουν κοινή ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα".

Θαρραλέα μέτρα ζήτησαν για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Η χώρα θα αντέξει, χρειάζονται όμως θυσίες απ' όλους", τόνισε ο προεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τάχθηκε κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Πηγή: skai.gr