Στην Προανακριτική το πόρισμα της ΤτΕ για την εγγυητική των 3 εκ. ευρώ για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Στην Προανακριτική Επιτροπή διαβιβάστηκε σήμερα το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομιμότητα της εγγυητικής επιστολής ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε χρησιμοποιηθεί από την εταιρία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και την απόκτηση κατά τον πατέρα του Χρήστο Καλογρίτσα του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel υπό την καθοδήγηση του Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το έγγραφο προκύπτουν 3 συμπεράσματα:

1. Ο ισχυρισμός του Νίκου Παππά ότι είχε προηγηθεί έλεγχος από την ΤτΕ και το έμβασμα έχει κριθεί  νόμιμο καταρρίπτεται πανηγυρικά. Η ΤτΕ δεν έκανε έλεγχο. Αντιθέτως ζήτησε από Τράπεζα Αττικής να κάνει έλεγχο και η διεύθυνση κανονιστικής πολιτικής της Τράπεζας Αττικής έκανε δύο αναφορές το 2016 προς την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για έλεγχο με τη σημείωση ότι «υπάρχει ένδειξη ύποπτης συναλλαγής», ενώ ανάλογη αναφορά υπήρξε το 2017 και από την Εθνική Τράπεζα.

2.Επαληθεύεται η περιγραφή Κυριάκου Τόμπρα και Χρήστου Καλογρίτσα για τη ροή του χρήματος των 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μία ημέρα μέσω Λονδίνου – Άμπου Ντάμπι –Τράπεζας Αττικής, όπως και η μεταβίβαση των μετοχών από την εταιρία Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα προς την εταιρία του γιου του Βλαδίμηρου. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής καταδεικνύεται «τεράστια σπουδή» για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.

3. Για το ιδιωτικό συμφωνητικό Χρήστου Καλογρίτσα  - CCC, αξιολογεί ότι υπάρχουν στοιχεία εικονικότητας της σύμβασης.

Εξετάζεται ο Νίκος Παππάς μετά τον σημερινό μάρτυρα

Την κλήση για εξέταση του Νίκου Παππά μετά τον σημερινό μάρτυρα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, κατόπιν πρότασης της ΝΔ, με την οποία συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής. 

Κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ "παρών" δήλωσε το ΚΚΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος ΠΛεύρης απέρριψε την πρόταση κλήσης του εκδότη της εδημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν δύναται να καλέσει φυσικό πρόσωπο ως ύποπτο, παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό. 

Κατόπιν τούτου δεν θα κληθούν άλλοι μάρτυρες μετά το στέλεχος της Τράπεζας Αττικής, Θανάση Τσάδαρη, που καταθέτει σήμερα και πιθανόν αυτή ή την άλλη εβδομάδα το κατώφλι της Επιτροπής θα περάσει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. 

Η διαδικασία πάντως δείχνει ότι οι εργασίες της Επιτροπής βαίνουν προς ολοκλήρωση πιθανότατα μέχρι τέλος Ιουνίου.

Παππάς: «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό»

Μετά την απόφαση για εξέτασή του από την Προανακριτική, ο Νίκος Παπάς εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό» με την οποία γνωστοποιεί ότι έως την Παρασκευή θα καταθέσει τις θέσεις του με υπόμνημα και η συνέχεια θα γίνει «στην ολομέλεια της Βουλής».

Τονίζει ότι η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής», τονίζει ο κ. Παππάς.

Πηγή: skai.gr