Στην Ολομέλεια η «μάχη» του εκλογικού νόμου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στην Ολομέλεια έχει μεταφερθεί από σήμερα το πρωί η «μάχη» για τον νέο εκλογικό νόμο με το κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό άνω του 25%.

Η αντιπολίτευση επιμένει στα πυρά περί άδικου κατά κάποιους, καλπονοθευτικού κατά άλλους, συστήματος, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αντιτείνει ότι προωθεί ένα δικαιότερο και αναλογικότερο πλαίσιο διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την αναγκαία κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.

Βάναυση αλλοίωση των αρχών της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας της ψήφου και της λαϊκής κυριαρχίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Τακτικισμούς της ΝΔ κατήγγειλε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής - που ήθελε μπόνους με ταβάνι τις 30 έδρες  - η Ευαγγελία Λιακούλη, κάνοντας λόγο για «face lift» του λεγόμενου νόμου Παυλόπουλου, που προσιδιάζει στην τοποθέτηση μοντέρνων φωτιστικών σε ξεχαρβαλωμένο κτίσμα.  

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και ανόθευτη αναλογική χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή, υπερασπίστηκε εκ νέου ο Μανώλης Συντυχάκης.

Την απόφαση της Ελληνικής Λύση, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο  προτάσσοντας την ανάγκη κυβερνησιμότητας στην κρίσιμη για τα εθνικά θέματα συγκυρία, τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, καυτηριάζοντας ως «υποκριτική» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την απλή αναλογική λίγο πριν την αποχώρησή της από τη διακυβέρνηση της χώρας, πριονίζοντας όπως σχολίασε την καρέκλα του επόμενου.

Στην πρόταση νόμου του κόμματός της, για ένα μεικτό σύστημα κατανομής των 250 εκ των 300 εδρών με την ανόθευτη αναλογική και των υπόλοιπων 50  μέσω αντίστοιχων μονοεδρικών περιφερειών όπου θα εφαρμόζεται το σύστημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπως στο Αυστραλιανό μοντέλο, επέμεινε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των εγγεγραμμένων ομιλητών που ανέρχονται στους 120, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, με στόχο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής.