Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» και τη πανδημία

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δέσμη μέτρων στήριξης των πλημμυροπαθών στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιοχές, ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ, καθώς και φορολογικές διατάξεις για τη διαφημιστική δαπάνη επιχειρήσεων και το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και στόχο να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς

Πέραν της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αντίστοιχα, στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, ξεχωρίζει η αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Τα μέτρα αφορούν τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και όσες επλήγησαν σε Φθιώτιδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κόρινθο και Ευρυτανία.

Δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ χωρίς επιβάρυνση τον Οκτώβριο

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου) σε δύο δόσεις ταυτόχρονα τον Οκτώβριο χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις, εφόσον δεν την καταβάλουν την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2021 έναντι 31 Οκτωβρίου 2020 που έληγε, η μείωση συντελεστή ΦΠΑ συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών.

Αύξηση πιστώσεων για ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών λόγω κορωνοϊού, προβλέπεται επίσης, νέα αύξηση των πιστώσεων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού.

Φορολογικές ρυθμίσεις για συνδρομητική τηλεόραση και διαφημιστική δαπάνη

Στις διατάξεις του σχεδίου νόμου εμπεριέχονται και φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη επιχειρήσεων και τη συνδρομητική τηλεόραση.  

Αναλυτικότερα, προβλέπεται προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης επιχειρήσεων για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, όταν αυτές αφορούν σε νόμιμες υπαίθριες διαφημίσεις και αγορά χρόνου και χώρου διαφήμισης σε μέσα ψυχαγωγίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφο, διαδίκτυο, κλπ), ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους λόγω κορωνοϊού ή υπέστησαν πλήγμα στον τζίρο τους από την πανδημία. 

Παράλληλα, αναστέλλεται από 1/10/2020 μέχρι 30/9/2021 η επιβολή του προβλεπόμενου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.