Στη Εισαγγελία τα πρακτικά κατάθεσης Δεστεμπασίδη στην Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογεί η τακτική της «σφίγγας» του Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη κατά την εξέτασή του από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, καθώς μετά την ολοκλήρωσή της αποφασίστηκε η διαβίβαση των πρακτικών της εξέτασής του στη Δικαιοσύνη, με στόχο να διαλευκανθεί απολύτως αν είναι ή δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, ώστε να κινηθούν οι ανάλογες διαδικασίες.  

Τα πρακτικά διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με το ερώτημα αν η άρνηση κατάθεσης συνιστά αδίκημα ψευδούς κατάθεσης.   

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασής μετά την αποχώρηση του μάρτυρα κι αφού ο ίδιος επέμεινε επί 6 ώρες στην κατάθεσή του στη γραμμή άρνησης να απαντήσει σε πληθώρα κρίσιμων ερωτήσεων.

Σύμφωνα με νομικούς η άρνηση κατάθεσης συνιστά ποινικό αδίκημα, ωστόσο, η Προανακριτική δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου διαβιβάζει τα πρακτικά στην Εισαγγελία.

Ταυτόχρονα, η ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή διαβιβάζει τα πρακτικά της εξέτασης του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου,  Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή, οι οποίοι χειρίζονται την ποινική προκαταρκτική εξέταση των δικαστικών χειρισμών της καταγγελλόμενης σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, ζητώντας να αξιολογήσουν τη δικονομική του θέση, μετά τον ισχυρισμό του ίδιου ότι δεν απαντά επειδή μπορεί να καταστεί ύποπτος στην υπόθεση από κατάθεση συγκεκριμένου εκδότη εναντίον του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο αντεισαγγελείς καλούνται να αξιολογήσουν εάν ο κ. Δεστεμπασίδης, κόντρα στην απαγόρευση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατέχει ταυτοχρόνως την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και του εμπλεκόμενου με άσης φύσεως τρόπο στην διερευνώμενη υπόθεση, συνεπώς θα πρέπει να αρθεί το καθεστώς προστασίας του.

Εν ολίγοις, όπως εξηγούσαν νομικοί - μέλη της Επιτροπής της Βουλής ο κ. Δεστεμπασίδης, είτε δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας ή ύποπτος κι άρα έδωσε ψευδή κατάθεση αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις, είτε είναι προστατευόμενος μάρτυρας κι αφού καθίσταται εμπλεκόμενος η προστασία του πρέπει να αρθεί. 

Πηγή: skai.gr