Στασιμότητα στο Κυπριακό

«Δεν είμαστε στο κατώφλι έναρξης μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λόρα Κένεντι, δε μετέφερε στην Αθήνα σκέψεις ή προτάσεις των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, με συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως είναι «πρακτικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς ακόμη δεν έχουν αρχίσει καν συνομιλίες». Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «άσχημη εμπειρία» τα όσα συνέβησαν πριν από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι «τα όρια δε λειτουργούν, ο λαός αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό πίεση και ότι στριμώχνεται στη γωνία εξαιτίας τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων, που δεν είναι παραγωγικά».
Αναφορικά με τη χρήση βέτο, σημείωσε ότι η Λευκωσία «δεν επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει και δεν έχει πρόθεση να το κάνει, όσο η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λόρα Κένεντυ, η οποία συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα μέρη να δώσουν τις θέσεις τους και ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναφέρει τις συγκεκριμένες αλλαγές που θα ήθελε να γίνουν στο σχέδιό του. Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αν δοθούν οι θέσεις, απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας θέλει αυτές τις πληροφορίες για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αρχίσουν συνομιλίες.
Πηγή: skai.gr