Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για παιδεία - θεσμούς

Η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα της παιδείας, αλλά και η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, χαρακτήρισαν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του Γ. Παπανδρέου. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κάλεσε την αντιπολίτευση να μην αρκείται σε διαπιστώσεις, αλλά να πάρει θέση ευθύνης απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί όπως ένας αυταρχικός πατέρας». Από την πλευρά της η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δικαιολόγησε την αποχή του κόμματός της από το διάλογο για την Παιδεία λέγοντας ότι «προτίμησε την προσφυγή στο λαό για να του πει τι έρχεται και να προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κάλεσε την κυβέρνηση «ν` ανοίξει τα` αυτιά της στις φωνές των φοιτητών».
«Η αρχή που θέλουμε έγινε»
Δε θα συμβιβαστούμε ως κυβέρνηση με όσα καταγγείλαμε ως αντιπολίτευση. Η αρχή για την Ελλάδα που θέλουμε έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις παθογένειες του παρελθόντος από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στη γραφειοκρατία, την κομματικοποίηση του κράτους, την αναξιοκρατία, την ευνοιοκρατία και τη διαπλοκή.
Ακόμα, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τη δράση της κυβέρνησης, για την εξυγίανση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, το χτύπημα των παραδικαστικών κυκλωμάτων, το νέο διαφανές πλαίσιο και τις αναθέσεις έργων του δημοσίου και τον εντατικό αγώνα κατά της παρα-οικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας.
«Κομματικό παρακράτος»
«Η διετία της Νέας Δημοκρατίας συνετέλεσε στην αναβίωση ενός «παρακράτους», που ξεκινά από την προώθηση των κομματικών συμφερόντων στο δημόσιο τομέα και φθάνει μέχρι την λειτουργία παρανόμων μηχανισμών που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.
Αναφερόμενος για ακόμα μία φορά στις απαγωγές των Πακιστανών και στο θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Στη δημοκρατική Ελλάδα του 2006, άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγών από όργανα της κρατικής εξουσίας. Όργανα κρατικής εξουσίας παρανόμησαν. Αυτό καλύπτετε, αυτό υιοθετείτε με τη στάση σας. Δεν προστατεύετε τη Δημοκρατία και τον πολίτη, αλλά πουλάτε προστασία σε αδιαφανείς μηχανισμούς που παραμένουν ανενόχλητοι. Όταν προστατεύετε τον υπουργό σας, μην νομίζετε ότι τον έχετε στο χέρι σας και σας χρωστά χάρη - το αντίστροφο συμβαίνει: Γίνεστε εσείς ένας αδύναμος πρωθυπουργός που άγεται και φέρεται. Και αυτό είναι η ύψιστη ύβρις».
«Πολιτική πλουτοκρατίας»
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για ίδια αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική τονίζοντας: «Δεν υπάρχει πολιτική ΝΔ ή πολιτική ΠΑΣΟΚ, μόνο πολιτική της πλουτοκρατίας. Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα γίνεται συζήτηση για αλλαγές που γίνονται από την ΝΔ σε ορισμένους βασικούς μηχανισμούς του κράτους. Στην ουσία όμως δεν έχουμε αλλαγή εξουσίας, αλλά αλλαγή διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα δεν αλλάζει η πολιτική επί της ουσίας για αυτό και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να συμπαρασταθούμε στο ΠΑΣΟΚ αν αλλάζουν κάποια στελέχη». «Το θέμα είναι από ποια πλευρά μπορεί κάποιος να δει τα θέματα της δημοκρατίας; Πέρα από τα ζητήματα ελευθεριών, που συρρικνώνονται είναι αλήθεια, εμείς πιστεύουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο βιτρίνα, όπου πίσω από την ωραία συσκευασία υπάρχουν σάπια προϊόντα», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα.
Πηγή: skai.gr