Σκυλακάκης: Το β’ τρίμηνο του 2021 η έξοδος από την κρίση

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση της πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι επόμενοι 5 - 6 μήνες θα είναι δύσκολοι, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τους βαδίσουμε με σύνεση και σωφροσύνη, καθώς εκτός από ανθρώπινες ζωές κρίνεται και η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Διασφάλιση της δημοσιονομικής ευστάθειας της χώρας - "δεν υπάρχει καλός πατερούλης"

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σκυλακάκης, επανέλαβε ότι αυτός χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της άγνοιας για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε στη λεπτή ισορροπία της στήριξης της κοινωνίας και της διασφάλισης της δημοσιονομικής ευστάθειας της χώρας.

«Σε περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας το σημείο καμπής στα δημοσιονομικά είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις. Συνεπώς δημοσιονομικό κίνδυνο που να θέτει σε αστάθεια την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να τον δούμε ούτε από τον ορίζοντα γιατί τότε δεν θα έχουμε ιδέα ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ανακάλυψε δισεκατομμύρια και δίνει έτσι ευρώ», σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει αυτές τις δαπάνες μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της ορθής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφικές αυταπάτες

Υπό αυτό το σκεπτικό και αποκρούοντας τις οξείες επικρίσεις της Έφης Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) περί μηδενικής στήριξης σε όλα τα κρίσιμα πεδία, απέρριψε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των δύο προγραμμάτων «Μένουμε Όρθιοι», βάλλοντας εναντίον της για επικίνδυνες αυταπάτες.

«Αν δεν το κάναμε αυτό και ακολουθούσαμε κάποιες προτροπές όπως του ΣΥΡΙΖΑ θα βάζαμε με βεβαιότητα την χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο και οι όποιες δαπάνες που κάναμε θα μετατρέπονταν σε σκληρά πλήγματα στον κοινωνικό ιστό. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δηλαδή το κάνει συνειδητά ή είναι ακόμα μια αυταπάτη. Γιατί έχει εξειδίκευση στις αυταπάτες. Απεδείχθη ότι τα τύμπανα χτυπούσαν αλλά για την ελληνική οικονομία και την καταστροφική πορεία του 2015. Η ουσία είναι ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταστροφικά για την χώρα αποτελέσματα όπως είχε και το 2015. Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί αυτές τις ημέρες κρίνονται ζωές αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια», σημείωσε.  

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και δεν πρέπει να λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία εκπέμποντας λανθασμένα μηνύματα και στις αγορές.

Η έκθεση Πισσαρίδη και η γη του πυρός…

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Έκθεση Πισσαρίδη, επισημαίνοντας ότι επαναφέρει δύο βασικές αλήθειες της οικονομικής επιστήμης που είχαν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα. «Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Το ύψος μισθών δεν είναι κυβερνητική απόφαση αλλά συνάρτηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας», τόνισε και απευθυνόμενος κυρίως στο ΚΚΕ σχολίασε: «όσες διαδηλώσεις και να κάνει η Αριστερά ακόμα κι αν πάει στη γη του πυρός περπατώντας οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα».

 «Η κυβέρνηση φέρνει μια συνολική μεταρρύθμιση που αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις επενδύσεις. Με αυτό το εφιαλτικό επενδυτικό κενό είναι αδύνατο αν δεν το αντιστρέψουμε να υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε και την ανάγκη να ξεπεραστεί το έλλειμμα εξωστρέφειας.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, το χαρακτήρισε ως μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τους πόρους με τον βέλτιστο τρόπο ώστε βελτιώσει τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα. 

Ο κ. Σκυλακάκης αντέστρεψε και τις κατηγορίες της Έφης Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για μειωμένες δαπάνες υγείας, υποστηρίζοντας ότι καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι δαπάνες υγείας ήταν μικρότερες από εκείνες που έγιναν το 2014 επί ΝΔ. Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των ΜΕΘ που παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019.

Αχτσιόγλου: Κυβερνητική πολιτική μη στήριξης

Στον αντίποδα, συνειδητή επιλογή πολιτικής «μη στήριξης» των πολλών και του ΕΣΥ, πίστωσε στην κυβέρνηση η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ της επέρριψε και την ευθύνη για το ύψος της ύφεσης.

«Συζητούμε σε μια περίοδο υγειονομικής τραγωδίας. Συζητάμε για ανθρώπινες ζωές που ίσως μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ δίνουν τεράστια μάχη χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και η ευθύνη γι’ αυτή τη δραματική συνθήκη βαρύνει την κυβέρνηση», υποστήριξε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «εγκληματική αδράνεια» στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο μέχρι το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Απευθυνόμενη, δε, στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον κάλεσε να απολογηθεί για «μία από τις βαθύτερες υφέσεις της Ευρώπης στο 10,5%», την οποία η ίδια απέδωσε στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σκανδαλίδης: Έωλες προβλέψεις - βαθιά ταξικός προϋπολογισμός

Ως «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και προσωρινό», απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2021 εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι στηρίζεται σε «προβλέψεις έωλες και βαθιά ταξικές επιλογές», ενώ δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που απαιτούνται για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Καραθανασόπουλος: Βαθύτατα αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Για ταξικό και «βαθύτατα αντιλαϊκό» προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως όπως οι προηγούμενοι «τα παίρνει από τους πολλούς, δηλαδή, το λαό, για να τα δώσει στους λίγους – το μεγάλο κεφάλαιο». Παράλληλα, επιτέθηκε εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ για καταφυγή σε «τυμβωρυχία και πτωματολογία» που απαλλάσσει διαχρονικά τις κυβερνήσεις για τις ευθύνες τους απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Νωρίτερα, του προϋπολογισμού είχε υπεραμυνθεί ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας αφενός τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αφετέρου το γεγονός ότι η πανδημία ανέτρεψε την ομαλή πορεία ανάπτυξης που ακολουθούσε η διεθνής οικονομία.

 «Η κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως, συστηματικά και με ακρίβεια για να προλάβει τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία. Ποσό μεγαλύτερο των 30 δις ευρώ εκτιμάται πως θα διαθέσει το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν υπολογίζει καμία αύξηση φόρου. Αντιθέτως διατηρεί τις μειώσεις που είχε προϋπολογίσει όπως για παράδειγμα η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Πισσαρίδη πρόσθεσε πως: « θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα τρέχει στην πίστα που τρέχουν τα έξυπνα κράτη».

Πηγή: skai.gr