Σήμερα η νέα Κυβέρνηση

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε:«αρχίζουμε αμέσως δουλειά, κοιτώντας μπροστά, τονίζοντας ότι οι πολίτες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή».
Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η καθημερινότητα του πολίτη, το Κυπριακό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, θεωρείται βέβαιη η μείωση του αριθμού των υπουργείων, με πρώτη κίνηση την κατάργηση των υπουργείων Τύπου και Επικρατείας, για την οποία άλλωστε είχε δεσμευθεί ο κ. Καραμανλής.
Σε νομοθετικό επίπεδο, κατά πάσα πιθανότητα, από τους πρώτους νόμους που θα ψηφιστούν, θα είναι εκείνοι για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
Η οικονομική πολιτική
Ο περιορισμός και η συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, θα τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, προτεραιότητα θα αποτελέσουν η αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η δημιουργία ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού πλαισίου και η αποτελεσματική οργάνωση του μηχανισμού για τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Μεγάλες προσδοκίες
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος καθώς, όπως είπε, «προέκυψε μια ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές, η οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας μας».
Μεγάλες προσδοκίες για την ανάδειξη του τουρισμού σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας τρέφει ο τουριστικός επιχειρηματικός κλάδος από τη νέα κυβέρνηση, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου, με διευρυμένες αρμοδιότητες.
Συνεργασία με τις ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ συνεχάρη τον Κώστα Καραμανλή για τη νίκη του, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεργασθεί στενά μαζί του για τη λύση του Κυπριακού και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπάουτσερ, τόνισε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση «διατηρεί επαφές με διάφορα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, όπως κάναμε και με τον κ. Καραμανλή όταν αυτός ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης³, και πρόσθεσε ότι ανάλογη συνεργασία θα υπάρχει και με τον κ. Παπανδρέου από το νέο του ρόλο ως αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος τη αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη νίκη του περιέγραψε τη λύση του Κυπριακού ως κορυφαία προτεραιότητά του, κάτι που, όπως είπε, χαιρετίζουν οι ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr