Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα

Την πρόθεση της Κύπρου να μην εμπλέξει την Ελλάδα στο θέμα των πετρελαίων εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κύπρος είναι ικανή να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν σκοπεύει να επιβαρύνει την Αθήνα με δικά της βάρη. Οι περαιτέρω χειρισμοί για κοιτάσματα που τυχόν βρεθούν θα εξεταστούν αργότερα, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έστειλε για ακόμα μία φορά μήνυμα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο εάν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία. Ακόμα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τρόπο, όμως, που να μην ισχύει η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

Καραμανλής και Παπαδόπουλος έκαναν λόγο για παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας, επέμειναν για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και χαρακτήρισαν χρήσιμες τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η στάση της γερμανικής προεδρίας στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Προληπτικά μέτρα. Από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για την 94 επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογράμμισε ότι παρακολουθούμε άγρυπνα όλες της κινήσεις της Τουρκίας, τις αναλύουμε και έχουμε πάντα τα εναλλακτικά προληπτικά σενάρια, τα οποία εύχομαι ποτέ να μη χρειαστεί να ακολουθήσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει την αποτρεπτική εκείνη δύναμη, αλλά και το ακμαιότατο ηθικό ώστε να υπερασπιστεί τα δίκαιά της και να αισθάνονται ασφαλείς όλοι οι Έλληνες και οι επισκέπτες της χώρας μας, κατέληξε ο υπουργός.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε διαμορφώνει εθνική στρατηγική.

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται τον πλούτο της, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι από πολλούς ομολογείται πως το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της να επιστρέψει το ίδιο σχέδιο από το παράθυρο, όπως είπε.

Και ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και μάλιστα όταν αφορά δύο διαφορετικές ανεξάρτητες χώρες. Παράλληλα ζήτησε την ενεργοποίηση της συμφωνίας Παπαδόπουλου Ταλάτ και των επιτροπών που αυτή προβλέπει, καθώς όπως είπε, μόνο έτσι θα τεθούν όχι μόνο τα καθημερινά θέματα, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: skai.gr