Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικές πηγές να τονίζουν πως η συζήτηση έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης. 

Η πολιτική διακήρυξη θα είναι ένα κείμενο-προσκλητήριο, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία. Θα αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, στους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και την κλιματική κρίση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό χωρίς να έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έθεσε το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί  να φτιάξει τις προϋποθέσεις για να γυρίσει στην κυβέρνηση, για να απαντήσει ο ίδιος ότι πρόκειται για λάθος ερώτηση.

Όπως επεσήμανε, «οι  αριστεροί κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν έχουν αυτοσκοπό την εξουσία».

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι δεν φοβάται «την πασοκοποίηση καθώς η σοσιαλδημοκρατία δεν ασχολήθηκε με θέματα όπως οι ανισότητες η κλιματική αλλαγή», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, «γι αυτό έφτασε εκεί που έφτασε».

Από τους «53+» ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του Πάνου Λάμπρου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε την αντίθεση του να αλλάξει το όνομα του κόμματος.

«Θα δημιουργήσουμε ένα κόμμα των συνιστωσών αν βάλουμε κάτι στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του για το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης να έχει αναφορά στο 1981 και στη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, την ανάγκη για έναν σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος επεσήμανε και ο Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε, πάντως, ότι το κόμμα πρέπει να πει «όχι» στη προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων.

Με διάθεση αυτοκριτικής ο Νίκος Φίλης επεσήμανε, επίσης, ότι οι πολίτες ζητάνε από  τον ΣΥΡΙΖΑ  κάτι καινούργιο και τόνισε ότι πρέπει  να αλλάξει το κοινό του κόμματος. «Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις», ανέφερε, «αντίθετα τη χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης».
 

Πηγή: skai.gr