Κλείσιμο

Σε «θέση μάχης» για τη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση - Διπλωματικός πυρέτος

Με την –κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις αντιδράσεις της Άγκυρας- επίσκεψη Πομπέο στις «αποσκευές» του, ταξιδεύει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταδεικνύει την επανενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει το δικό του μπαράζ διπλωματικών επαφών. 

Η Αθήνα επιδιώκει να εγκριθεί ως «Δαμόκλειος σπάθη» ένα πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί σε τυχόν νέα πρόκληση. 

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαμορφώσει δύο μπλοκ, με τη Γερμανία που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο να εμμένει στον διαμεσολαβητικό (κατά άλλους απόλυτα ουδέτερο ρόλο της) και να προωθεί με συνέπεια την επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Πάντως, την Τρίτη από τη βάση της Σούδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ τονίζει μεν ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελλάδα και Κύπρος θα επιδιώξουν τον συντονισμό των ενεργειών τους για την Τουρκία, και για το λόγο αυτό ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Τετάρτη την Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης διαμηνύει εκ μέρους της Λευκωσίας ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβίαση των βασικών αρχών και αξιών της δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.

«Έχουμε πει ότι πάντα είμαστε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζουμε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ» έχει δηλώσει από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Πηγή: skai.gr