Σε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» η συνάντηση Βενιζέλου με τρόικα

Νέα συνάντηση θα έχει το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπ. Οικονομικών, ακυρώνοντας τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ηλεκτρισμό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας ότι ήταν «μια διαπραγμάτευση όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός».

«Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και σημείωσε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος (για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης) για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει για πρώτη φορά μία πρόβλεψη στο γενικότερο σχήμα - που έχει γίνει σαφές ότι θα περάσει διότι προέρχεται και από δηλώσεις της άλλης πλευράς - ότι ένα σκέλος της χρηματοδότησης της χώρας θα αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις δηλαδή, και έχει προταθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Στο βαθμό λοιπόν που εμείς εγκαίρως είμαστε εντάξει με το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουν εγκριθεί και τα πρώτα χρηματοδοτικά βήματα στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης της χώρας».

Ερωτηθείς αν «βγαίνει» το μεσοπρόθεσμο, ο κ. Οικονόμου είπε: «Κάνει το υπουργείο Οικονομικών μία πρόβλεψη. Η πρόβλεψη αυτή στερείται της εξής βασικής πληροφορίας - για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία - ποιο θα είναι το σχήμα; Το σχήμα, το οποίο θα διαμορφωθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και άλλων χωρών ενδεχομένως, αυτό ακριβώς το θέμα συζητείται τώρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση».

Το βασικό θέμα που συγκεντρώνει τις ενστάσεις της τρόικας αφορά τις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr
Δεν πάει στη Σύνοδο Κορυφής ο Βενιζέλος

Δεν μεταβαίνει τελικά στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μείνει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για τις οποίες ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ανέφερε ότι έγινα σε έντονη ατμόσφαιρα. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομιών στις 17:00.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το πρωί συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) και θα υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ.

Αύριο στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Κριτική και προτάσεις βουλευτών για το Μεσοπρόθεσμο

Οι εργασίες του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται με προτάσεις και κριτική από την μεριά των βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατετέθη πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σε όσους ασκούν δημόσια διοίκηση (αιρετοί της αυτοδιοίκησης και υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης).

Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε» και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους τον χρόνο.

Επίσης, η κ. Παπανδρέου πρότεινε να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή τα όποια μέτρα και συμφωνίες συνάπτει με τους δανειστές.

Εν τω μεταξύ «θερμό» επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ του Μίμη Ανδρουλάκη και της Μιλένας Αποστολάκη όταν ο πρώτος ανέφερε ότι «μας μιλάτε μόνο για φόρους» και ζήτησε να κλείσουν παρασιτικοί οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα. Στο σημείο εκείνο η κ. Αποστολάκη είπε: «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα» και ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Εσείς τους διορίσατε».

Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011, έθεσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα: «τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη;».

Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στο ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους».

Την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά, φέρεται να ζήτησε η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».

Μετά το τέλος του ΚΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών, θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα, και στις 17:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr