Σακελλαροπούλου: Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει η ελευθερία του ενός να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων

«Το Σύνταγμα δεν  αναγνωρίζει σε κανέναν στο πλαίσιο της δίκης του ελευθερίας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων του» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. 

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να για το κάλο του κοινωνικού συνόλου να δεχόμαστε  και κάποιους περιορισμούς στα κοινωνικά μας δικαιώματα. «Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα. Ο ιός κτυπά το κοινωνικό σύνολο συλλογικά. Και η κοινωνία συλλογικά οφείλει να αμυνθεί απέναντί του» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 Η ΠτΔ απηύθυνε δε έκκληση σε όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν, αν δεν ακούν τους ειδικούς να ακούσουν όσους νόσησαν ή έχασαν δικά τους πρόσωπα.

Όπως τόνισε, «η τεράστια προσπάθεια στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να την ελέγξουμε απολύτως. Χάρη στην επιστήμη, εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, και χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εκατομμύρια συμπολιτών μας, όπως αναφέρατε ήδη, έχουν εμβολιαστεί. Δυστυχώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο. Και όπως είναι και περίοδος των διακοπών, που έχουμε όλοι την ανθρώπινη τάση να χαλαρώνουμε, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε ασφαλείς. Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι, και ανάμεσά τους πολλοί νέοι». 

Πρέπει λοιπόν, συνέχισε η κ. Σακελλαροπούλου, η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης. Όταν πρόκειται για ένα ζήτημα αποκλειστικά επιστημονικό, όπως το θέμα του εμβολιασμού, η υιοθέτηση απόψεων που στηρίζονται σε αντιεπιστημονικές εκτιμήσεις και θεωρίες δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή όσων τις ασπάζονται, αλλά και όλων ημών των υπολοίπων. 

Σημειώνεται ότι οι αντιεμβολιαστές πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας για τις αντιδράσεις τους ισχυριζόμενοι ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι αντισυνταγματικοί.
 

Πηγή: skai.gr