Reuters: Φόβοι για την μετά-PSI εποχή

Παρά την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την αναδιάρθρωση του ομολογιακού χρέους της Ελλάδας, ξένοι οικονομικοί παρατηρητές, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, παραμένουν σκεπτικοί για το κατά πόσον το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας και η παραμονή της στην ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένα.

Μεγάλη αιτία ανησυχίας αποτελούν οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς η σταθερά ισχυρή δημοσκοπική θέση κομμάτων που έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει εάν δεν εκλεγεί μια σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μπορούν να εκτροχιάσουν την προσπάθεια να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως έχει συρρικνωθεί κατά 15% από το 2008, υφιστάμενη τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Συνάμα, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την πρωτοφανώς υψηλή ανεργία, έχουν προκαλέσει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, μειώνοντας ταυτόχρονα τα φοροεισπρακτικά έσοδα του κράτους.

Τα απειλητικά σενάρια για την μετά-PSI εποχή εστιάζουν πρωτίστως στην δυνητική αδυναμία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να πετύχει τους απαιτούμενους δημοσιονομικούς στόχους, υποχρεώνοντας τους εταίρους και πιστωτές της Ελλάδας να αρνηθούν περαιτέρω οικονομική βοήθεια, αφήνοντας την ελλειμματική χώρα στον δρόμο της πτώχευσης.

Η αδυναμίες της πολιτείας όμως, τονίζουν αναλυτές στο Reuters, είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου που έχει φτάσει την ελληνική κοινωνία στα φοροδοτικά και ψυχολογικά όριά της. Δεδομένων των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων και μισθολογικών περικοπών που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν είναι παράλογη η ανησυχία ότι σε κάποιο σημείο η κοινωνία θα «σπάσει», ειδικά εάν η πολιτική ηγεσία υποχρεωθεί να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να πετύχει ανέφικτους στόχους.
Πηγή: Συντάκτης: Ingrid Melander, Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος