Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς όμως να διαφαίνεται μέχρι στιγμής συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για ένα βιώσιμο μεταβατικό σχήμα. Στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι η διασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου και η ψήφιση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Στη συζήτηση - όπως διευκρίνισε - θα τεθεί ακόμα και το θέμα του επικεφαλής της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Επικρατέστερος για πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με ορισμένα σενάρια.

Με δεδομένη την κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.

Πάντως, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό η ΝΔ, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου, τόνισε όμως ότι είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να είναι ο κ. Βενιζέλος. «Δεν έχει νόημα να μπούμε μόνοι μας στην κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης στο Μega.

Τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά -σε σύνολο 298 ψηφισάντων.

«Η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας, σε σχέση με την δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της έκτης δόσης προκειμένου να τεθούν υπό την έλεγχο και την κρίση του ελληνικού λαού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για νέο εκβιασμό του πρωθυπουργού με στόχο να ψηφιστούν ακόμα αγριότερα μέτρα.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε μια εξόχως πολιτική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τροπο τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτή αλλά και η νέα κυβέρνηση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στερείται λαϊκής νομιμοποίησης.

Επανεντάσσεται στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη μετά την θετική ψήφο που παρείχε στην κυβέρνηση.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου.

Πηγή: skai.gr