Πυρά Γκρούεφσκι κατά αντιπολίτευσης

Πυρά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, και αρχηγός του VMRO-DPME, Νίκολα Γκρούεφσκι σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο κ. Γκρούεφσκι, μεταξύ άλλων ρώτησε την αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αντιπάλους του "γιατί κατά τα προηγούμενα έτη δεν επιλύσατε το ζήτημα της διένεξης με την Ελλάδα για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας";"

"Πού ήσασταν επί 15 χρόνια για να λύσετε το ζήτημα με την ονομασία; Πέρασαν 15 χρόνια αφότου παραιτηθήκαμε από την ονομασία και αποδεχθήκαμε την προσωρινή ονομασία FYROM, αφότου αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, αλλάξαμε τη σημαία και παραιτηθήκαμε από την φροντίδα για την μειονότητα. Τώρα, κάνετε τους σοφούς, δηλώνετε έκπληκτοι και μας λετε ότι η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία για τη Μακεδονία"; ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ το 2009 θα καταργήσει το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Η αναγέννηση του τόπου, είπε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

"Η αναγέννηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας, όσον αφορά το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας, ονομασίας, έθνους, γλώσσας, ριζών, υπερηφάνειας και πλούτου", υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" κ. Στέφαν αρνήθηκε ότι όσα είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης στη Ρώμη για τον Αγιο Κύριλλο εμπεριείχαν εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδος, την οποία κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τα λόγια του.

Επέμεινε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Θεσσαλονίκη είναι "η κοιτίδα των πρώτων πανσλαβικών Γραμμάτων αποτελώντας τη γλωσσική βάση των ντόπιων κατοίκων", σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Στέφαν έδωσε εκ νέου στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της εκδήλωσης στη Ρώμη, στο οποίο οι αλυτρωτικές αναφορές δεν περιορίζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκτείνονται και στο Κιλκίς, τη Φλώρινα και την Καστοριά.

"Θα θέλαμε να ακούσουμε έστω και ένα αντεπιχείρημα που να καταρρίπτουν τις θέσεις αυτές" καταλήγει το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Στέφαν.

Πηγή: skai.gr