Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 165 βουλευτές ψήφισαν «ναι», παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι βουλεύτες του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Από τη διαδικασία απείχε το ΚΚΕ.
«Η ψήφος αυτή» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, «αποτελεί εντολή για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας να αποτινάξουμε την πίεση της διαπλοκής και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση δε συνθηκολογεί με τα προβλήματα. Επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η διακυβέρνηση ευθύνης, τόλμης, δικαιοσύνης, χωρίς δισταγμούς. Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πολιτών και δεν γυρίζουμε στο παρελθόν, αυτό το αφήνουμε στους διαχειριστές».
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για άρνηση της πραγματικότητας, διαστρέβλωση της αλήθειας και έλλειψη θέσεων. «Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει σαν να ανακάλυψε την Ελλάδα σήμερα. Σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα πριν από τις εκλογές. Εκφράζει το απόλυτο κενό της άρνησης και της συντήρησης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί προωρων εκλογων.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανταπάντησε, λέγοντας ότι «όταν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τραπεί σε άτακτη φυγή». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας απολογισμό της τριήμερης συζήτησης, έκανε λόγο για ιδιότυπη αλαζονεία της κυβέρνησης, που τη βαφτίζει - όπως είπε - σεμνότητα και ταπεινότητα. «Είχατε μια ευκαιρία να αλλάξετε τον τόπο, αλλά τη χάσατε», υποστήριξε, λέγοντας ότι τα αστεία τέλειωσαν.
Υπέρ της συσπείρωσης όλων των δυνάμεων τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, για να ανοίξουν - όπως είπε - νέοι δρόμοι για την κοινωνία και τον τόπο. Δήλωσε επίσης ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση γιατί το κόμμα του βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ και θα συγκρουστεί τασσόμενος στο πλευρό των εργαζομένων.
Πηγή: skai.gr