Ψηφίστηκε η δασοκτονία

Με 151 ψήφους υπέρ, 134 κατά και ένα «παρών» (Στέλιος Παπαθεμελής), ψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία το δασοκτόνο - όπως χαρακτηρίζεται - νομοσχέδιο.Στην ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις, καθώς κανένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δεν καταψήφισε το σχέδιο.
Η θύελλα αντιδράσεων και καταγγελιών από την αντιπολίτευση και τους φορείς ανέδειξε, εκτός των άλλων, νέα στοιχεία, που πιστοποιούν κινήσεις της κυβέρνησης για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ενδεικτικό είναι ότι τουλάχιστον πέντε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες περιμένουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς έχουν εμπλακεί σε ιδιοκτησιακά θέματα, που σχετίζονται με τα δάση και κρατούν σε εκκρεμότητα μεγάλα επιχειρηματικά «μπάτζετ».
Στη Βουλή έφθασε, χθες, και η καταγγελία του πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Βαγγέλη Αποστόλου στον Σκάϊ, ότι συντάκτες του νομοσχεδίου και υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας έχουν συστήσει οικοδομικό συνεταιρισμό, που εκποιεί δημόσιες εκτάσεις.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Φώτης Χατζημιχάλης, προσπάθησε να αντικρούσει τις καταγγελίες, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τελεσιδικήσει κι έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα.
Ο Σκάϊ έχει στη διάθεσή του το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, από το οποίο προκύπτει σωρεία έκνομων ενεργειών από υπηρεσίες του Δημοσίου.
Οι ελεγκτές σημειώνουν, επίσης, ότι «μεγάλο ποσοστό από τους αγοραστές του επίμαχου οικισμού, είναι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, πολλοί δε της κατηγορίας των δασικών»...
Αντιδράσεις-καταγγελίες
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Αρνολντ Κασόλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και δήλωσε ότι εξυπηρετεί το ισχυρό λόμπυ των εργολάβων και των επιχειρηματιών.
«Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από προσωπεία ανωνύμων εταιρειών για να προσφέρει αγαθά στο εμπόριο γης και την προεκλογική ψηφοθηρία», δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Την κατηγόρησε ότι κλείνει το ένα μάτι στον καταπατητή και το άλλο στην αυθαιρεσία, ενώ μίλησε για νόμο που ακρωτηριάζει την προστασία των δασών και καταστρατηγεί βασικές αρχές της επιστήμης και της λογικής.
Ο δασολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου, κατήγγειλε στον ΣΚΑΙ ότι συντάκτες του νομοσχεδίου και υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της εταιρίας «ΑΓΡΟΓΗ» έχουν συστήσει οικοδομικό συνεταιρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΓΡΟΓΗ είναι η εταιρεία που έχει ιδρύσει το υπουργείο Γεωργίας, για να εκποιεί δημόσιες εκτάσεις, ενω ο πρόεδρός της, Βασίλης Γιωτάκης, ένας από τους βασικούς συντάκτες του νομοσχεδίου, είναι και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του υφυπουργού, Φώτη Χατζημιχάλη...
Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αποστόλου, ο οικοδομικός συνεταιρισμός, στα Νέα Στείρα Ευβοίας, έχει έκταση 650 στρεμμάτων, η οποία έχει χαρακτηριστεί παρανόμως ως οικιστική και ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την εισαγγελία Χαλκίδας.
Αίτηση ΝΔ
Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για «πλειάδα αντισυνταγματικών διατάξεων», προβλέποντας ότι όλες οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου θα κριθούν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της επικρατείας. Με την αίτηση της ΝΔ συντάχθηκαν και τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία έκαναν λόγο για αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη στο νομοσχέδιο, που να αλλοιώνει το νόημα του Συντάγματος.
Τροπολογία...ντροπή
Πρoς επίρρωση της παρανομίας, το υπουργείο Γεωργίας πρόσθεσε την τελευταία στιγμή τροπολογία στο επίμαχο νομοσχέδιο, με την οποία παγώνουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις. Ως πρόσχημα προβάλλεται η ανάγκη κατάρτισης των δασικών χαρτών που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, θα υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία Δρυ, η οποία παγώνει την καταβολή προστίμων για αυθαίρετα μέσα σε δάση. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ, Ευάγγελο Μπασιάκο, με τη θετική αυτή ψήφο θα φανεί η ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στην κατάρτιση δασικών χαρτών.
Μιλώντας στον Σκάϊ, ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, δεσμεύτηκε ότι παρά τη χρονοβόρο διαδικασία, η σύνταξη των δασικών χαρτών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2004 και θα επιβληθούν κανονικά τα πρόστιμα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο καθηγητής δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Παπασταύρου, υποστήριξε-μέσω του σταθμού μας- ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» προστίμων, αλλά για ακύρωση σε πολλές περιπτώσεις. Πρόσθεσε πως ό,τι έχει γίνει σήμερα για τους δασικούς χάρτες και το δασολόγιο, ακυρώνεται από τη στιγμή που το σχετικό νομοσχέδιο ορίζει το δάσος.
Το πελατειακό σύστημα αποστρέφεται την αντικειμενική τάξη, στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατάρτιση του δασολογίου, γιατί έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν παροχές, τόνισε ο Μιχάλης Δεκλερής.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Πρασίνων και του Κοινωνικού Φόρουμ, κατήγγειλαν στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση χαρίζει γη που δεν της ανήκει, κλείνει το μάτι στους καταπατητές και οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό σχεδόν τις μισές δασικές εκτάσεις της χώρας, τονίζοντας ότι όλα τα επιχειρήματά της θα καταρρεύσουν στα δικαστήρια.
Πηγή: skai.gr