Κλείσιμο

Προϋπόθεση ένταξης η επίλυση του Κυπριακού

Προϋπόθεση ένταξης η επίλυση του Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος, που βρίσκεται από την Τρίτη στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι στο Κυπριακό πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε επίσης ότι, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να αρθούν οι απειλές σε σχέση με το Αιγαίο και να τερματιστούν οι προκλήσεις..

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ακόμη και κατά το ταξίδι του προς την Κύπρο με υπηρεσιακό αεροσκάφος σημειώθηκαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Πρόσθεσε ότι οπλισμένα τουρκικά πολεμικά έκαναν πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και χρειάστηκε η παρέμβαση των αρχηγών των δύο στρατιωτικών επιτελείων για να αποφευχθούν ατυχήματα καθώς στην περιοχή διεξαγόταν άσκηση σε δεσμευμένο χώρο.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τις δύο επιτροπές για τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου, η οποία πλέον προβλέπεται μεταξύ κρατών μελών και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

"Διαπιστώνουμε πόσο σημαντική ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ευχαρίστησε την Ελληνική Δημοκρατία για τη βοήθεια που διαχρονικά προσφέρει στην Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νησί.

"Άδικες οι απαιτήσεις της ΕΕ ως προς την Κύπρο"

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκύπριους είναι "άδικες" από τη στιγμή που η ΕΕ δεν σέβεται τη δέσμευσή της για την άρση του εμπάργκο επί της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου.

"Είναι απολύτως άδικο να διατυπώνονται απαιτήσεις απέναντι στην Τουρκία ως προς το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, τη στιγμή που η απόφαση η οποία ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άρση του εμπάργκο επί της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της", αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο "πρωτόκολλο της Άγκυρας" δια του οποίου η Τουρκία δεσμεύθηκε το 2005 να επεκτείνει στα νέα μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία, τα ευεργετήματα της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Η ΕΕ αποφάσισε το 2006 να παγώσει οκτώ από τα 35 θεματικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, σε απάντηση της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Πηγή: skai.gr