Πρότυπο "πράσινου" νομού η Ηλεία

Ως "χρέος της πολιτείας" χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Ηλεία ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε μετατροπή του νομού σε "πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας".

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός παρέστη σε ανοικτή σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν οι κύριοι Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Γερουλάνος, καθώς και οι κυρίες Μπατζελή και Μπιρμπίλη.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόζεφ Ασεμπίγιο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα συμβάλει μαζί με τους υπουργούς και τους Έλληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τόσο η παρουσία του κ. Ασεμπίγιο όσο και η συμβολή του, αποτελούν "μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά τη διεθνή κοινή γνώμη". "Θυμάμαι καλά ότι η ανησυχία σας ήταν ότι θα σας ξεχάσει η πολιτεία μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 .

"Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διαβεβαίωσε ότι "οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις και πως "μετά τον απαραίτητο διάλογο όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει για την ανασυγκρότηση της περιοχής".

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο θα συνδυαστεί με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Σχολή στην αρχαία Ολυμπία

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης και είπε ότι γι' αυτό προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. "Όλ' αυτά θα γίνουν με την κινητοποίηση του πολίτη και των φορέων, αλλά και των κεφαλαίων" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει από την καταστροφή αυτή να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να οργανωθεί το κράτος έτσι, ώστε να υπάρχει πρόληψη και η αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών να είναι άμεση και επαρκής. Επισήμανε δε, ότι "πρέπει να δώσουμε νέο περιεχόμενο στη ζωή των πολιτών με όραμα και όχι πελατειακά".

"Πράσινος" νομός

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον κ. Παπανδρέου. Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη είπε μεταξύ άλλων ότι η "πράσινη" Ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος για την Ηλεία και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η περιοχή να γίνει πρότυπο "πράσινος" νομός στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το υπουργείο θα παίξει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό για την ανασυγκρότηση.

Επιπλέον, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή υποσχέθηκε αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισής τους.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι ο θυμός και η απελπισία που ένιωθε κάθε πολίτης πριν δύο χρόνια πρέπει να γίνουν πηγή ελπίδας και πως πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πράξη. Είπε, μάλιστα, ότι η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πως απαιτούνται συνέργιες μεταξύ του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού για να δώσουμε αξία σε αυτά που πραγματικά μας νοιάζουν ως Ελληνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι για την πρωτοφανή καταστροφή του 2007 δεν υπάρχει ένα πόρισμα των υπηρεσιών του κράτους "όχι να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά για να αποδώσει υπηρεσιακές ευθύνες".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και ότι "δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή".

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι έγινε μια "μικρή επανάσταση" με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης ανακήρυξε τον κ. Παπανδρέου επίτιμο δημότη.
Πηγή: skai.gr