Πρωτόγνωρο: Μάζεψε κινητά ο Μισέλ από τη Σύνοδο Κορυφής υπό τον φόβο υποκλοπής

Nα παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet τους, ζητήθηκε από τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής με απόφαση του Σαρλ Μισέλ.

Ο λόγος για την απόφαση αυτή είναι προκειμένου να διατηρήσουν εμπιστευτικές τις συζητήσεις τους για το Brexit, από το MI6.

Σύμφωνα με το POLITICO, οι συσκευές τοποθετήθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτηρίου Europa.

Το κλειδί για κάθε ντουλάπι παραδόθηκε τότε προσωπικά σε κάθε αρχηγό. «Μπορούν να φύγουν φυσικά αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση», σύμφωνα με πηγές, «αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στην αίθουσα, όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit.»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, βρίσκεται ακόμη στο δωμάτιο για τη στρατηγική συζήτηση των ηγετών. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω του κινδύνου μόλυνσης από κορωναϊό, προτού ακόμη μπορέσει να κάνει την παρουσίασή της στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλιεο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι, επίσης, έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην σύνοδο.

«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε πως «οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: Politico, skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ