Κλείσιμο

Πρωτοφανής απόφαση

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό, αποφάνθηκε ανώτερο τουρκικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εφετείου το να απονέμονται ειδικά προνόμια σε μειονοτικές ομάδες αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Η υπόθεση αφορούσε διαφορά ανάμεσα στο Φανάρι και ένα Βούλγαρο ορθόδοξο ιερέα που αποσχηματίσθηκε.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον ιστορικό του τίτλο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν έναντι των απαιτήσεων οποιασδήποτε αρχής, η οποία δεν εννοεί την σοβαρότητα των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι θεμελιωμένη στις Διεθνείς Συνθήκες, στους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας, στην ιστορία και στην εκκλησιαστική παράδοση.

Πάνω απ΄όλα όμως η αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ως πνευματικού ηγέτη, είναι επί αιώνες τώρα βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση εκατοντάδων εκατομμυρίων Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη, σε όλον τον κόσμο. Αυτά δεν μεταβάλλονται, ούτε αλλοιώνονται με δικαστικές αποφάσεις βασισμένες σε παρερμηνείες της Συνθήκης της Λωζάννης.
Πηγή: skai.gr