Προτάσεις ΝΔ για την πάταξη της διαφθοράς

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την πάταξη της διαφθοράς παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πανεθνική προσπάθεια", η οποία θα πρέπει να έχει διάρκεια.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τον καινούργιο χρόνο να διεξαχθεί μια συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτος.

Αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές ήταν:

1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η ΝΔ συμφωνεί στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά διαφωνεί στην "ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή".

Για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής είπε ότι συμφωνούν στην ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τόνισε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία, αλλά και με την αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι συμφώνησε με το διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού και πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".
Πηγή: skai.gr