Προσπάθειες στήριξης της φινλανδικής πρότασης για Κυπριακό

Λευκωσία και Αγκυρα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση της φινλανδικής προεδρίας για εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης. Ωστόσο και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Ο Τάσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η φινλανδική προεδρία προσπαθεί να βοηθήσει την Τουρκία και το τίμημα καλείται να το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Επέμεινε για τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις διαβουλεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα να αποσαφηνισθούν οι φινλανδικές προτάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, συμμεριζόμενη τη θέση της κυπριακής πλευράς, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας δε συνδέεται με άλλα θέματα, όπως ο κανονισμός απευθείας εμπορίου.
Πάντως, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, ‹Ολι Ρεν, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τη Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε τα κράτη- μέλη της Ένωσης να στηρίξουν την φινλανδική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ίσως για πολύ καιρό αυτή να είναι και η μόνη λύση για την επανέναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.
Ο κ. Βαρθολομαίος

Στο μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, επανέλαβε ότι το Πατριαρχείο υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή παρεξηγείται από κάποιους ως ένδειξη υποταγής του Πατριαρχείου στις επιδιώξεις της Τουρκίας. «Αυτό δεν είναι αληθές. Η στάση αυτή υπαγορεύεται όχι από πολιτικά κριτήρια, ή επηρεασμούς, αλλά από τη στάθμιση των πραγματικών συμφερόντων της χώρας», τόνισε.
Νωρίτερα, κατά τη επίσκεψή του στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με κειμήλια και φωτογραφίες των μικρασιατών Ελλήνων, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο δράμα της μικρασιατικής καταστροφής, λέγοντας ότι «δεν έπρεπε να γίνει ο ξεριζωμός των ανθρώπων αυτών από τις προ-αιώνιες εστίες τους». Ακόμα, αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται από τουρκικούς κύκλους επειδή λειτουργεί σε ναούς της Μικράς Ασίας.
«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τα οποία είναι ενταγμένα στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, απέναντι στις μειονότητες και τις αλλαγές που χρειάζονται για τις θρησκευτικές ελευθερίες» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο. Διευκρίνισε ότι αυτές αφορούν την εμπέδωση του σεβασμού του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης καθώς και ζητήματα που αφορούν τις περιουσίες της μειονότητας και του Πατριαρχείου.
Πηγή: skai.gr