Προσφυγικό: Στο Μαξίμου ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι προγραμματισμένη για αυτή την ώρα στο Μαξίμου την επομένη των μεγάλων συγκεντρώσεων στα νησιά. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης υποδέχονται τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών. 

«Είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε οπλισμένοι από τις χιλιάδες του λαού που χθες ομόφωνα στήριξαν τις απόψεις μας και έτσι προχωράμε να δώσουμε λύση, δεν πάει άλλο… Το Βόρειο Αιγαίο είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας δεν εκχωρείται σε κανέναν είναι ελληνικό» τόνισε ο κ. Μουτζούρης πριν τη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των νησιωτών του βορείου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι κυβερνητικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Όπως αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του «οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». 

«Το προσφυγικό δε θα λυθεί αύριο» τόνισε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγώντας ότι είναι ένα θέμα περίπλοκο που απαιτεί διεθνείς συμμαχίες. «Θα έχουμε και τεράστιο αριθμό προσφύγων από κλιματική αλλαγή» εξήγησε. 

Οι κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι ενώ απεργία έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Σε ψήφισμά τους, μεταξύ άλλων, ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητούν επίσης να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, να ελέγχουν οι Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και να γίνεται αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Την γερμανική πολιτική στο προσφυγικό, αλλά και τη γερμανική πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου χαιρέτισε με θερμά λόγια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις κινήσεις της στη Συρία και τη Λιβύη.

Πηγή: skai.gr