Προανακριτική: Θα παραστούν αλλά θα αποχωρήσουν(;) την Τρίτη Τζανακόπουλος - Πολάκης

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το σενάριο «ήλθα, κατήγγειλα αλλά αυτή τη φορά απήλθα», διακρίνεται τις τελευταίες ώρες ως επικρατέστερο για τη στάση των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής την προσεχή Τρίτη στις 6 το απόγευμα, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει «κλειδώσει» οριστικά και χωρίς να αποκλείονται ανατροπές.

«Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση θέσαμε ένα θέμα αναίρεσης της απόφασης (σ.σ εξαίρεσης Τζανακόπουλου- Πολάκη), το οποίο δεν ετέθη στη συζήτηση. Θα το θέσουμε ξανά και αν η επιτροπή επιμείνει σε μη αναίρεση, θα προχωρήσει η επιτροπή κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα», δήλωσε στον Real Fm, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας, περιγράφοντας ξεκάθαρα την τακτική.

Προσώρας, η εν λόγω τακτική αποτελεί εισήγηση των πιο ψύχραιμων εντός του ΣΥΡΙΖΑ για άρση του αδιεξόδου έναντι μιας πιο σκληρής αντίληψης για ανυπακοή μέχρι τέλους απέναντι σε μια απόφαση εξαίρεσης την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει ως παράνομη και πραξικοπηματική.

Οι οριστικές αποφάσεις του κόμματος αναμένεται να ληφθούν Δευτέρα ή Τρίτη με τελικό κριτή τον Αλέξη Τσίπρα

Οι οριστικές αποφάσεις του κόμματος αναμένεται να ληφθούν Δευτέρα ή Τρίτη με τελικό κριτή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα σταθμίσει όλους τους παράγοντες, με βασικό κριτήριο να μην χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο, τη μη διερεύνηση της υπόθεσης και τις συνεχείς αναβολές της κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζή, αλλά ταυτοχρόνως να είναι σαφές ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις του περί θεσμικής εκτροπής. 

«Και την επόμενη φορά εμείς εδώ θα είμαστε», δήλωνε μετά τη χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης ο Παύλος Πολάκης. «Θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα», σημείωνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι θα εμφανιστούν και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. 

Αμφότεροι πάντως απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν εάν και την επόμενη φορά θα επιμείνουν στο «αντάρτικο» αρνούμενοι να αποχωρήσουν από την αίθουσα, τινάζοντας τη συνεδρίαση ξανά στον αέρα ή μόνο θα εμφανιστούν.

Το βέβαιο είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται ένας τρόπος επίλυσης του γόρδιου δεσμού, την ώρα που εξελίσσεται με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής ένα ιδιότυπο blame game για το ποιος θα πάρει την ευθύνη του τωρινού αδιεξόδου στην Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Άλλωστε η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί εσαεί, ιδίως από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει εξαρχής ότι δεν θα αποχωρήσει μαζικά από την Επιτροπή. 

Πηγή: skai.gr