Κλείσιμο

Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: Την επόμενη Τρίτη ο κατάλογος μαρτύρων

της Ναντίν Χαρδαλιά

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να «κλειδώσει» ο κατάλογος των μαρτύρων, που θα κληθούν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την καταγγελλόμενη «σκευωρία» Novartis.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως αποφασίστηκε σήμερα, κατόπιν μελέτης της δικογραφίας περίπου 3.500 σελίδων, αντίγραφο της οποίας πήραν τα μέλη της Επιτροπής,  τα κόμματα θα θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις τους, προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις τουλάχιστον ως προς τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

Από αυτές τις προτάσεις θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο των προθέσεων της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς και οι διαθέσεις για το εύρος της έρευνας της Επιτροπής. Κατά πόσο δηλαδή θα περιοριστεί στην υπόθεση Novartis ή θα επεκταθεί και σε πιθανές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.

Αν και προς ώρας κανείς δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα, οι πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία να «καίει» το σενάριο περί κλήσης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ως πρώτη μάρτυρας.

Κατά πληροφορίες, από τη ΝΔ ως πιο πιθανό σενάριο φέρεται να εξετάζεται αυτή τη στιγμή, να κληθούν πρώτα τα πολιτικά πρόσωπα  που έχουν υποβάλλει μηνύσεις κατά των λεγόμενων «σκευωρών» ή ακόμη και ο Νίκος Μανιαδάκης, που κατέθεσε εκ νέου στη Δικαιοσύνη και ανήκε στους προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από έναν μικρό κύκλο μαρτύρων, θα κληθούν οπωσδήποτε οι πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται έντονα και το όνομα του τέως Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή.

Η κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων πάντως αναμένεται να προκαλέσει τριβές, ιδίως μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα παραμείνει ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής, για να διανθίζεται με πρόσωπα ανάλογα με τα στοιχεία και τις εξελίξεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν, όπως αναμενόταν, οι συνεδριάσεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. 

Πηγή: skai.gr