Προανακριτική: «ΟΧΙ» στο αίτημα ΚΙΝΑΛ για κλήση Τουλουπάκη ως ύποπτης

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στην απόρριψη του αιτήματος του Κινήματος Αλλαγής για ανωμοτί κατάθεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ως εν δυνάμει ύποπτης, προχώρησε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, καθώς αυτό δεν στηρίχθηκε ούτε από τη ΝΔ ούτε από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει το εν λόγω αίτημα κρίνοντας ότι από τις έως τώρα καταθέσεις ενώπιον των μελών της Επιτροπής, προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη.

Κατά πληροφορίες μάλιστα οι διάλογοι, που διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Προανακριτικής, ήταν έντονοι, αιχμηροί και γεμάτοι υπαινιγμούς, ιδίως ανάμεσα στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στηλίτευσε με βαρείς χαρακτηρισμούς την κίνηση του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικά φέρονται να έχουν λεχθεί τα εξής:

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η κα Τουλουπάκη είναι κατάπτυστο.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λάππας καταλόγισε στο Κίνημα Αλλαγής «ρεβανσιστική διάθεση» έναντι της Ελένης Τουλουπάκη, αποδίδοντάς τη στη δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει καταγγείλει πολλάκις πολιτική σκευωρία και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής.

Ευαγ. Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπος, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει και ακόμη με περισσό θράσος.  Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς.

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;».  Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο.

Οι πληροφορίες θέλουν τον εισηγητή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη να εξηγεί τους λόγους που κατά την πλειοψηφία το αίτημα του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εν εξελίξει έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη χωρίς να της αποδοθούν κατηγορίες.

Την άποψη ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν διαθέτει αρμοδιότητες για μη πολιτικά πρόσωπα, φέρεται να διατύπωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, απορρίπτοντας το επίμαχο αίτημα, ενώ κατά τάχθηκε και η Ελληνική Λύση. 

ΚΙΝΑΛ: Όσο κι αν φωνάζουν... η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους ζουν στο σκοτάδι...

Σχολιάζοντας, δε, την επιστολή της Ελένης Τουλουπάκη προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία κατήγγειλε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ ως κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του αιτούντος κόμματος να αντιδρούν ως εξής: 

Καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέτασή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει -και πέραν του εαυτού της;

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας.

Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται, επομένως, με καθ' έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!). αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Την άποψη πως η Επιτροπή δεν μπορεί να υπερκεράσει τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διερευνούν την κ. Τουλουπάκη χωρίς να της έχουν αποδώσει κατηγορίες, αποδίδοντας η ίδια ευθύνες σε μη πολιτικό πρόσωπο και λειτουργώντας α λα καρτ άλλοτε ως πολιτικό κι άλλοτε ως δικαστικό όργανο, φέρεται να διατύπωσε εκ μέρους του ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα, ενώ κατά του αιτήματος του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε και η Ελληνική Λύση. 

Κατηγορηματική απόρριψη της επιστολής Ε. Τουλουπάκη

Κατηγορηματικά αρνητική ήταν πάντως η θέση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής ως προς την επιστολή της Ελένης Τουλουπάκη με αντικείμενο το αίτημα των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για ανωμοτί κατάθεσή της, στο οποίο η ίδια αντέτεινε το δικό της για ενέργειες του Προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής, το οποίο ερμηνεύθηκε από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ως απαίτηση λήψης πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους.

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση - πλην ΣΥΡΙΖΑ – την απέρριψαν στη σχετική ψηφοφορία, με τον Θάνο Πλεύρη μάλιστα να επισημαίνει - κατά πληροφορίες - ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων και των δικαιωμάτων της Εισαγγελέως Διαφθοράς το να θέτει θέμα για βουλευτές που κατέθεσαν ένα αίτημα στην Επιτροπή.