Κλείσιμο

Προανακριτική: Όχι από Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής σε κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ρητά όχι στην εξέταση μη πολιτικών προσώπων με την ιδιότητα του υπόπτου στην Προανακριτική Επιτροπή, είπε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με τη γνωμοδότησή του για το σχετικό ερώτημα,  δίνοντας όμως το πράσινο φως για την υπόδειξή τους ως συμμέτοχων στα αδικήματα πολιτικού προσώπου και άρα την παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο αν ο ίδιος παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακυρώνει την προγραμματισμένη παροχή εξηγήσεων από τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρο Τάρκα και ανοίγει το δρόμο – που αποφάσισε να ακολουθήσει η πλειοψηφία – να κατονομαστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής ως συμμέτοχοι στα αδικήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ώστε όπως αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο η δική του παραπομπή να σημάνει υποχρεωτικά και τη δική τους. Ήδη άλλωστε αποφασίστηκε να ενημερώσουν για την άποψη περί συμμετοχής συνοδεία στοιχείων από καταθέσεις, τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο "κάδρο" και οι Εισαγγελείς Διαφθοράς 

Το δρόμο της παραπομπής μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, ακόμα και αν η υπόθεση διερεύνησης των χειρισμών τους στην καταγγελλόμενη σκευωρία έχουν αρχειοθετηθεί, προδιαγράφει την ίδια ώρα άλλη απόφαση της πλειοψηφίας στην Επιτροπή (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) σε συνδυασμό με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.   

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε η Επιτροπή θα ενημερώσει άμεσα τους αρμόδιους αντεισαγγελείς Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που ερευνούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Novartis, ότι θεωρεί συμμετόχους στα αδικήματα Παπαγγελόπουλου την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και τους επίκουρους αντεισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, αποστέλλοντας παράλληλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί.

Αυτό με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να παραπεμφθούν από την Προανακριτική και ότι η απόφαση άσκησης ποινικής δίωξης στον υπουργό σημαίνει αυτόματο πάγωμα της έρευνας στην τακτική δικαιοσύνη αλλά και απαγόρευση αρχειοθέτησης της υπόθεσης εκεί, με την επισήμανση ότι ακόμα κι αν έχει μπει στο αρχείο αυτή ανασύρεται, μεταφράζεται στην πράξη σε υποχρεωτική παραπομπή των τριών εισαγγελικών λειτουργών μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον αυτό αποφασιστεί για τον ίδιο από την Ολομέλεια.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου πάντως πυροδότησε νέο «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αλληλοκαρφώματα περί αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πανικού των σκευωρών αντίστοιχα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή ανέγνωσαν την απόφαση ως «ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ», μιλώντας για κατηγορηματική απόρριψη της επιχείρησης ενός ακόμη πραξικοπήματος, μιλώντας για «κόλαφο και νίκη των θεσμών κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΝΔ του κ. Μητσοτακη».

Στον αντίποδα πηγές της ΝΔ, ανέλυαν το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και σχολίαζαν ότι η οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα λογοδοτήσουν.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφεραν μεταξύ άλλων από τη ΝΔ.

Ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τόνισε ότι δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους, καθώς και ότι δεν δύναται να κληθούν ούτε ως μάρτυρες από τη στιγμή που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι στην τακτική δικαιοσύνη μετά τη μήνυση του Σάμπυ Μιωνή, περιγράφοντας όμως ξεκάθαρα τη δυνατότητα της Επιτροπής να παραπέμπει και μη πολιτικά πρόσωπα χωρίς εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα είχε τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει ως υπόπτους τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, τον εκδότης Γιάννη Φιλιππάκη και τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Τάρκα, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου, περί ανορθολογικής νομικά κλήσης του πρώην υπουργού στην Επιτροπή για εξηγήσεις σε αυτή τη φάση, τονίζοντας ότι η απόφαση για το χρόνο κλήσης του κ. Παπαγγελόπουλου ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής. Απορριπτική ήταν άλλωστε και η απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής στην ένσταση ακυρότητας του πρώην υπουργού για  νέα προθεσμία εξέτασης με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν θεσμικά ορθή η κλήση του. 

 

Πηγή: skai.gr