Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε για τη δήλωση Παπαγγελόπουλου αποκάλυψε ο Τζανακόπουλος

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Προανακριτική Επιτροπή, ότι μετέβη ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2018 στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ενημερωθεί για την ενδεχόμενη «εμπλοκή» πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, επιμένοντας πάντως ότι δεν έλαβε γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας παρά μόνο τη διαδικαστική επιβεβαίωση ότι υπάρχει σχετικός φάκελος.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν προκαταβολικά ενήμερη για την περιβόητη δήλωση περί «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», που θα έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο ίδιος, πάντως σε μία κίνηση διαμαρτυρίας έναντι της εξαίρεσής του από τη σύνθεση της Επιτροπής, την οποία είχε καταγγείλει ως μεθόδευση και παράνομη, αρνήθηκε να καθίσει απέναντι από τα μέλη της Προανακριτικής όπως κάνουν οι μάρτυρες και προτίμησε να καθίσει ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να του υποβάλλουν ερωτήσεις, για να μην εκληφθεί ως νομιμοποίηση της επιλογής κλήσης του ως μάρτυρα από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο διάλογος που φέρεται να διημείφθη στην Επιτροπή έχει ως εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ):
Τι συνέβη την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στον Άρειο Πάγο;

Δ. Τζανακόπουλος: Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σειρά από ρεπορτάζ για σκάνδαλο που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα και μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήγα στον Άρειο Πάγο. Έπρεπε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης. Η ενημέρωση κράτησε πέντε λεπτά και ήταν διαδικαστική καθαρά.

Θ. Πλεύρης: Γιατί έπρεπε να ενημερωθείτε εσείς;

Δ. Τζανακόπουλος: Το άρθρο 86 δεν περιγράφει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση. Την ύπαρξη φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο.

Θ. Πλεύρης: Δεν έπρεπε να το ξέρετε αυτό

Δ. Τζανακόπουλος: Κάνετε λάθος

Θ. Πλεύρης: τι ακριβώς ειπώθηκε στην συνάντηση με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

Δ. Τζανακόπουλος: Ρώτησα εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί σκανδάλου με πολιτικά πρόσωπα επειδή ο Πρωθυπουργός έπρεπε να έχει ενημέρωση και εάν υπάρχει τέτοιος φάκελος. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχει

Θ. Πλεύρης: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι στο διαβιβαστικό αναφέρονται δέκα ονόματα και όχι έντεκα όπως υπάρχουν στην δικογραφία; Εννοώ το όνομα του κ. Π. Κουρουμπλή.

Δ. Τζανακόπουλος: Αυτό αφορά την Εισαγγελία. Εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή στο διαβιβαστικό

Θ. Πλεύρης: Η συζήτηση τί περαιτέρω είχε πέρα από την ύπαρξη φακέλου;

Δ. Τζανακόπουλος: Τίποτε άλλο

Θ. Πλεύρης: Γιατί όμως έπρεπε να ενημερωθείτε δεν μας λέτε

Δ. Τζανακόπουλος: Αυτό είναι θέμα που συνδέεται με την ανάγκη να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός

Θ. Πλεύρης: Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να διαβάσει και να βγάλει συμπέρασμα από έναν τέτοιο φάκελο;

Δ. Τζανακόπουλος: Αυτό αφορά την νοητική δυνατότητα κάποιου.

Θ. Πλεύρης: Πώς μπόρεσε ο Υπουργός να διαμορφώσει άποψη ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως νεοελληνικού κράτους;

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Αξιολογική ερώτηση

Θ. Πλεύρης: Είχατε πει ότι συμπτωματικά πήγατε στον Άρειο Πάγο

Δ. Τζανακόπουλος: Ουδέποτε έκανα άλλη δήλωση πλην της επίσημης

Θ. Πλεύρης: Δεν είπατε ποτέ ότι συμπτωματικά πήγατε στον Άρειο Πάγο;

Δ. Τζανακόπουλος: Ποτέ δεν θα έκανα ανακοίνωση πριν τη συνάντηση

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε την κα Παπασπύρου;

Δ. Τζανακόπουλος: Βεβαίως την γνωρίζω. Ήταν συνάδελφος της μητέρας μου. Κατά τα άλλα η σχέση μου ήταν απολύτως θεσμική.

Θ. Πλεύρης: Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έκανε δήλωση ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι στον κ. Κοντονή;

Δ. Τζανακόπουλος: Όχι

Θ. Πλεύρης: Είχατε ενημερωθεί γι’ αυτή τη δήλωση ή ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία του κ. Παπαγγελόπουλου;

Δ. Τζανακόπουλος: Βεβαίως είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Αυτή την δήλωση την προσυπογράφω.

Καυγάς Τζανακόπουλου - Κεγκέρογλου: Το μακρύ χέρι Σαμαρά και η «αιμομιξία» ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα στην Προανακριτική κατά την υποβολή ερωτήσεων στον κ. Τζανακόπουλο από τον εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Οι δύο άνδρες φέρονται να αντάλλαξαν αιχμές.

Οι πληροφορίες θέλουν να ειπώθηκαν τα εξής:


Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Είχε γραφτεί ότι υπήρχε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο.


Δ. Τζανακόπουλος: Καμία σύσκεψη. Υπήρχε ολιγόλεπτη συνάντηση για την διαδικαστική ενημέρωση. Δεν γνωρίζω να υπήρξε σύσκεψη στον ΑΠ. Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι  αν η τοποθέτησή σας σχετίζεται με την επιλογή σας να διαστρεβλώνετε σκόπιμα αυτά που λέω ή έχει να κάνει με άλλες αιτίες. Κύριε Κεγκέρογλου,  εδώ και 3 χρόνια, ως μακρύ χέρι του Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη.

Β. Κεγκέρογλου: Από το 1976 που είμαι στο ΠΑΣΟΚ κινούμαι βάσει των αποφάσεων του κόμματος.


Δ. Τζανακόπουλος: Είστε το μακρύ χέρι του Σαμαρά.


Β. Κεγκέρογλου: Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ.


Δ. Τζανακόπουλος: Μιλάτε εσείς που έχετε κάνει αιμομιξία με Γεωργιάδη και Βορίδη; Είστε περήφανος για τη σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;


Β. Κεγκέρογλου: Είχατε πάει άλλοτε στον ΑΠ για να ενημερωθείτε; Υπήρξαν κι άλλες φορές δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα και ενέργειες της Δικαιοσύνης;


Δ.Τζανακόπουλος: Επαναλαμβάνω. Επειδή υπήρχαν τότε δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορούσε να υπάρχει φημολογία χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση. Αυτό και τίποτε άλλο δεν έχω να πω.


Β. Κεγκέρογλου: Σύμφωνα με την κατάθεση Αγγελή ο κ. Καλογήρου ενημερώθηκε από την κα Παπασπύρου, τον ίδιο και την κα Δημητρίου για τη συμπεριφορά Παπαγγελόπουλου Τουλουπάκη


Δ. Τζανακόπουλος: Εξ όσων γνωρίζω αυτά που είπε ο κ. Αγγελής έχουν διαψευσθεί.


Β .Κεγκέρογλου: Μετά το 2010 και μέχρι το 205 η δαπάνη από 6,3 πήγε στα 2 δισ. Το γνωρίζετε; Γιατί πριν μιλήσατε για σκάνδαλο με βεβαιότητα. Καταθέτω όλους τους σχετικούς πίνακες από το 2004 έως το 2014


Δ.Τζανακόπουλος: Η ερώτηση αυτή είναι πλήρως ακατανόητη.


Β. Κεγκέρογλου: Σας ρωτώ ξεκάθαρα. Γιατί η έρευνα δεν προχώρησε στο τι έγινε με τα φάρμακα για τους γιατρούς και περιορίστηκε σε δέκα πολιτικούς;


Δ. Τζανακόπουλος: Εξ όσων γνωρίζω το γεγονός ότι μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Τις ενέργειες της Εισαγγελίας πάντως δεν τις σχολιάζω ούτε εκφράζω αξιολογική κρίση.

Β. Κεγκέρογλου: Δεν απαντά

Κατά πληροφορίες, στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προχώρησε σε πολιτική δήλωση – καταγγελία, επαναλαμβάνοντας τις αιχμές περί μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας με στόχο τον εκφοβισμό μαρτύρων και τη συγκάλυψη του σκανδάλου.


Παράταση των εργασιών της Επιτροπής έως τις 20 Μαΐου


Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να αιτηθούν την παράταση των εργασιών της έως τις 20 Μαΐου, αναμένοντας με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις από το πεδίο της ανωμοτί κατάθεσης της Εισαγγελέως Διαφθοράς στον Άρειο Πάγο, για τον τρόπο που θα κληθεί να καταθέσει κι ενώπιον της Προανακριτικής της Βουλής αλλά και ως προς το περιεχόμενο των όσων θα αναφέρει.

Εκτός απροόπτου την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή θα καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. 

Δηλωση Δημήτρη Τζανακοπουλου

"Μετά και τη σημερινή διαδικασία κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή- παρωδία, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η εξαίρεση, τόσο η δική μου όσο και του Παύλου Πολάκη, ήταν μια επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς κανόνες.

Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν προσχηματικές, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του κωμικού, και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την  επιμονή να εξαιρεθούμε. Επιμονή που αφορά όχι μόνο τη  την ΝΔ αλλά και τον άτυπο συνεργάτη της κύριο Kεγκέρογλου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ενεργεί ως μακρύ χέρι της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά εντός και εκτός επιτροπής.

Είναι πλέον δεδομένο ότι αφού η πλειοψηφία της επιτροπής βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να αποδείξει τις ανοησίες περί σκευωρίας καταλήγει να αυτογελοιοποιείται".