Προανακριτική: Καταγγελίες ΝΔ κατά Παπαγγελόπουλου για ευθείες απειλές μέσα στην Επιτροπή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε τεταμένο κλίμα, με αλλεπάλληλες εντάσεις και πλήθος αιχμηρών λεκτικών πινγκ πονγκ, συνεδρίασε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του ίδιου που είχε κληθεί να παράσχει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και των συνηγόρων του Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, με αφορμή τις διαμαρτυρίες τους για αόριστο έγγραφο κλήσης, ασφυκτική προθεσμία και τμηματική διάθεση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας μέχρι και το παρά πέντε της συνεδρίασης.

Κύκλοι ΝΔ: Ευθείες απειλές και επιθετική στάση από Παπαγγελόπουλο

Για ευθείες προσωπικές απειλές εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ, που μετέχουν στην Επιτροπή και απόπειρα χειραγώγησης δια του εκφοβισμού, κατήγγειλαν κύκλοι της ΝΔ τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, ενώ ο ίδιος αντι-κατήγγειλε την Επιτροπή ως «πλυντήριο των σκανδάλων της πλειοψηφίας», αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμα και για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του υπερασπιστικού του δικαιώματος.

«Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών με στόχο δια του εκφοβισμού να πέσει στα ...μαλακά. Δεν θα τα καταφέρει. Θα ερωτηθεί για όλα όσα ακούστηκαν κι αποκαλύφθηκαν εις βάρος του τους 9 αυτούς μήνες», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Οι ίδιοι κύκλοι, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Επιτροπής, υποστήριζαν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος εκτόξευε ευθείες απειλές εναντίον των «γαλάζιων» βουλευτών Θάνου Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλου ότι σύντομα θα μιλήσει… γι’ αυτούς και το ρόλο τους, συνεπικουρούμενος από τον συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβόλα, που κινούνταν όπως σημείωναν σε επιθετικούς τόνους κατά των εκπροσώπων ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε την έναρξη της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος του επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο απειλώντας τον.

Τότε παρενέβη ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί πολιτικά πρόσωπα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τα ίδια κάνατε όταν ήλθατε πρώτη φορά επισημαίνοντας μας πως ...οι πολιτικοί καιροί καμία φορά αλλάζουν. Δεν δεχόμαστε απειλές στην Προκαταρκτική».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Επιτροπή πλυντήριο των σκανδάλων τους

«Η Επιτροπή έχει μετατραπεί σε πλυντήριο σκανδάλων. Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί θα ξενυχτήσουν με αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω», σημείωσε ο ίδιος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστηρίζοντας ότι 2.000 σελίδες της δικογραφίας του παρασχέθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή και αδυνατεί να τις μελετήσει διεξοδικά για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο ίδιος μάλιστα ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί στο εξής, άφησε τα πάντα ανοιχτά, επικαλούμενος χαρακτηριστικά την καταδίκη της Τουρκίας το 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επειδή του έδωσαν προθεσμία 17 ημερών για να διαβάσει δικογραφία 17.000 σελίδων και θεωρήθηκε ότι παραβιάστηκε το υπερασπιστικό του δικαίωμα.

Ένταση με την έναρξη με ενστάσεις και φαρμακερούς διαλόγους

Η ένταση περίσσευε από την αρχή, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροί του, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι μόλις την Παρασκευή παρέλαβαν από την Επιτροπή υλικό χιλιάδων σελίδων, καθιστώντας ανθρωπίνως αδύνατη τη μελέτη τους μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μεγαλύτερη προθεσμία και πυροδοτώντας τη διαμάχη βουλευτών της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν είναι σοβαρή και κατέθεσε ένσταση για το έγγραφο κλήσης του κ. Παπαγγελόπουλου υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο είναι άκυρο, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για νέα κλήση.

Τα αίματα άναψαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ, ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέα κλήση. Ο κ. Τσοβόλας άφησε βαρείς υπαινιγμούς για την αμεροληψία των μελών της πλειοψηφίας και στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν ο κ. Παπαγγελόπουλος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «φαρμακεροί» διάλογοι που φέρονται να έγιναν έχουν ως εξής:

Δημήτρης Τσοβόλας: Ο κ. Πλεύρης  παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη ως νομικός θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε το νόμο; Γελοιοποιείτε το θεσμό.

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Να μας κάνετε μήνυση.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος:  Ο αλαζών Κύριος Πλεύρης, που λέει κάντε μου μήνυση. Λοιπόν δεν θα ασχοληθώ σήμερα μαζί του. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο, ότι είναι τόσο ψεύτης. Που είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη, που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων  τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη.

Βουλευτές ΝΔ: Μας απειλεί. 

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος) : Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή.

Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ): Παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή;

Την Τετάρτη εκ νέου στην Επιτροπή ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Η Επιτροπή διέκοψε για σήμερα τις εργασίες της και θα συνεδριάσει εκ νέου  αύριο, προκειμένου να εξετάσεις τις ενστάσεις που υπέβαλλαν οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να προσέλθει για παροχή εξηγήσεων μεθαύριο Τετάρτη, εκτός κι αν κριθεί ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

Εν αναμονή του Επιστημονικού Συμβουλίου για κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Μία από τις κρίσιμες εκκρεμότητες, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για το κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα, όπως είχε αποφασιστεί για τις περιπτώσεις της Γιάννας Παπαδάκου και των Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.

Η γνωμοδότηση αναμένεται έως την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται να εκδοθεί εντός της ημέρας  και είναι αυτή που θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις.

Πιθανή αρνητική απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου σχετικά με τη δικαιοδοσία της Επιτροπής δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει και τη λήξη των εργασιών της πριν από τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει λάβει για κατάθεση πορίσματος, καθώς πέραν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν έχει αποφασιστεί άλλο πρόσωπο προς κλήση.

Πηγή: skai.gr