Προανακριτική: Νέα επιστολή σε Ζαχαρή για την παρακράτηση εγγράφων FBI από την Τουλουπάκη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την αποστολή νέας επιστολής προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου να μεριμνήσει για την αποστολή των κρίσιμων εγγράφων που πλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι παρακρατεί η Ελένη Τουλουπάκη, αποφάσισε νωρίτερα σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αποδεχόμενη πρόταση της ΝΔ, δια του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη.

Πυρά ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για κωλυσιεργία και προσβολή του Συντάγματος

ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, εξαπολύοντας πυρά περί επιλεκτικής διαβίβασης εγγράφων, κωλυσιεργίας και προσβολής του Συντάγματος.

Παραδοχή Τουλουπάκη ότι κρατάει στο συρτάρι της κρίσιμα έγγραφα του FBI

Υπενθυμίζεται, πως με χθεσινή της επιστολή προς την Επιτροπή η κ. Τουλουπάκη παραδέχεται ξεκάθαρα ότι το CD που είχε αποστείλει προ ημερών δεν περιείχε έναν αριθμό εγγράφων του FBI, με το επιχείρημα ότι είναι χαρακτηρισμένα με ρήτρα απορρήτου που ορίζει ότι για τη χρήση τους από άλλη αρχή απαιτείται άδεια του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών.

Τι διημείφθη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος εντός της Επιτροπής για το θέμα είχε ως εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Κατά την άποψή μου είναι προβληματική η θέση της κυρίας Εισαγγελέως. Ο κ. Ζαχαρής έχει απαντήσει για το αν θα πρέπει να στέλνει η κ. Τουλουπάκη.

Δηλαδή η κ. Εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν την συμφέρει ενώ προηγουμένως την είχε ζητήσει. Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ. Μπρακουμάτσου για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Δεν μπορεί η Εισαγγελέας να αρνείται να στείλει έγγραφα. Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτό που κάνει. Προτείνω να αποτανθούμε ξανά στον κ. Ζαχαρή που ήδη έχει τοποθετηθεί. Εμένα με ενδιαφέρει να έρθουν τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά ότι η κ. Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές του κ.Ζαχαρή.

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής):  Η κ. Τουλουπάκη έχει επιλέξει να στείλει άλλο έγγραφο που επίσης αναγράφει ότι πρόκειται για εσωτερική χρήση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γίνεται επιλογή των εγγράφων που μας αποστέλλονται; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό.

Δημήτρης Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ): Θεωρώ ότι η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει νέο αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει εκ νέου. Η κα Τουλουπάκη επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μην στέλνει έγγραφα. Αυτή η κωλυσιεργία πρέπει να σταματήσει. Μαζί με το αίτημα ας επισυνάψουμε και το έγγραφο που είχε στείλει η κα Τουλουπάκη που μιλά για τον Μάξιμο Σαράφη. Να δει ο Άρειος Πάγος ότι η κα Εισαγγελέας κάνει επιλογές.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε από την Εισαγγελία Διαφθοράς το σύνολο της δικογραφίας

Γ. Μπούγας: Μα αυτό κάνουμε κάθε φορά και εκείνη αρνείται να συμπεριλάβει όλα τα έγγραφα.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Εμείς καταθέτουμε στην Επιτροπή επιπλέον αίτημα για αποστολή 6 συγκεκριμένων εγγράφων που αντάλλαξε η Εισαγγελία Διαφθοράς. Και σας εγχειρώ και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτών των κρίσιμων εγγράφων.

Την αποστολή όλων των εγγράφων είχε ζητήσει κι ο αντεισαγγελέας Ε. Ζαχαρής

Σημειώνεται ότι η άρνηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς παραμένει σταθερή παρά την πρόσφατη επιστολή του κ. Ζαχαρή - που ελέγχει τους δικονομικούς χειρισμούς της στην καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis - με την οποία υπογράμμιζε πως «στην ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ», καλώντας την να αποστείλει τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και στον ίδιο κάθε έγγραφο που θεωρείται κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Την ίδια ώρα, πηγές της πλειοψηφίας έθεταν από χθες το ερώτημα, γιατί η κ. Τουλουπάκη επικαλείται τον περιορισμό του απορρήτου για τις εκθέσεις του FBI που ζητά η Επιτροπή, ενώ δεν έπραξε το ίδιο με έγγραφα που είχαν αντίστοιχη ρήτρα και παρ' όλα αυτά είχε διαβιβάσει στην πρώτη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. 

Πηγή: skai.gr