Προανακριτική: Ελ Σιντ και ζωοκλοπή από Παπαγγελόπουλο - ΝΔ :Ανούσιος βερμπαλισμός

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την αποδόμηση των βαρύτατων καταγγελιών σε βάρος του, επιχειρεί από τις 10 το πρωί - οπότε και ξεκίνησε την παροχή εξηγήσεων - στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλους, με αναφορές στον Ελ Σιντ, ειρωνείες περί ζωοκλοπής και «καρφιά» για τακτική ολοκληρωτικών καθεστώτων από τους κατηγόρους του, επιμένοντας - κατά πληροφορίες - στις καταγγελίες του περί προαποφασισμένης πολιτικής του δίωξης, με στόχο όπως υποστηρίζει να ξεπλύνει η πλειοψηφία τα σκάνδαλά της.

«Οι κατήγοροί μου έχουν διαπράξει δύο αδικήματα. Εκείνο της ζωοκλοπής, γιατί τους έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη και εκείνο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, το οποίο μολύνουν με όσα λένε εναντίον μου», φέρεται να σχολίασε δηκτικά ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την αξιοπιστία των καταγγελιών εισαγγελικών λειτουργών, που κατέθεσαν στην Επιτροπή, για αντιθεσμικές παρεμβάσεις του στο έργο τους ακόμη και εν μέσω απειλών και εκβιασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαγγελόπουλος, απέδωσε στην πλειοψηφία προσπάθεια στραγγαλισμού της αλήθειας με τον ίδιο τρόπο που στραγγάλισε ο Πασάς τον Ρήγα Φεραίο, ενώ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιδιώκει τη βιολογική του εξόντωση υποβάλλοντάς τον σε συνεχή ξενύχτια για την ανάγνωση χιλιάδων σελίδων της δικογραφίας, επαναλαμβάνοντας την αγαπημένη του φράση «Εγώ θα έρθω να καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ» (σ.σ. θρυλικός στρατιωτικής ηγέτης της μεσαιωνικής Ισπανίας), υπονοώντας ότι θα το κάνει ακόμα και νεκρός, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Κύκλοι ΝΔ: Ανούσιος βερμπαλισμός και απειλές ελλείψει ουσίας  

Καταφυγή στις πομπώδεις εκφράσεις άνευ ουσίας, με στόχο τον εντυπωσιασμό και την αποφυγή ουσιαστικών απαντήσεων, καταλογίζουν στον κ. Παπαγγελόπουλο, κύκλοι της ΝΔ, αποτιμώντας την μέχρι τώρα εισήγησή του.  

«Ο Παπαγγελόπουλος επειδή δεν έχει να πει τίποτα αναμασά τις ακυρότητες. Μιλάει επί ώρες δίχως να μπει ουσία κι εκτοξεύοντας άμεσες κι έμμεσες απειλές κατά πάντων δίχως όμως στοιχεία. Άσφαιρη η πρώτη ημέρα και χαμένη σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Σε άλλα σημεία της εισήγησής του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, φέρεται να επιδόθηκε στην αφήγηση ιστοριών με Ναζί και επί Χούντας, με προφανή στόχο να «καρφώσει» εμμέσως τους βουλευτές της ΝΔ ότι λειτουργούν καθεστωτικά, εξαπολύοντας αιχμές για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και υπαινιγμούς για πρόθεση προσφυγής του ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Θέλοντας, δε, να υποβαθμίσει πλήρως το αδίκημα σύστασης συμμορίας, για το οποίο ερευνάται, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, φέρεται να επισήμανε καυστικά: «η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντοτε ανοικτή. Ούτε αστυνομικοί ούτε τίποτε. Το γραφείο μου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε.  Κι ακόμη εγώ με τον Γ. Φ. έτρωγα σε ταβέρνες. Οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές».

Η σημερινή συνεδρίαση διήρκησε περίπου 5 ώρες και περιορίστηκε στην εισήγηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, χωρίς την υποβολή ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής. Η παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του πρώην υπουργού, θα συνεχιστεί αύριο στις 10 το πρωί, πιθανότατα επίσης χωρίς ερωτήσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. 

Κύκλοι ΚΙΝΑΛ: Κατανόηση στο παραλήρημα - μηδενική ανοχή στις απειλές

Εξίσου αυστηρά, σχολίαζαν την πρώτη ημέρα εξηγήσεων του κ. Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή και κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τον για παραλήρημα και νέα εκτόξευση απειλών κατά μελών της Επιτροπής, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχτούν αυτή τη στάση.

«Κατανόηση για έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι όταν παραληρεί, γιατί εξετάζεται ως ύποπτος για κακουργήματα και πλημμελήματα. Καμία κατανόηση όμως όταν απειλεί. Κατάντια!», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr