Κλείσιμο

Προαναγγελία Βρούτση για μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% σε βάθος πενταετίας και θεσμοθέτηση κινήτρων για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής, μέσω νομοσχεδίου που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργαζομένων και εργοδοτών κατά 5 μονάδες εντός 5ετίας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κοστίζει και πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αλλά πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο ίδιος προδιέθεσε και για νέο κύμα σαρωτικών ελέγχων, που θα διενεργηθούν άμεσα με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, καθώς όπως ανέφερε το 55% των συμβάσεων αφορούν σε ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1/3 των εργαζομένων αμείβεται με μισθό της τάξης των 328 ευρώ, κατώτερο και του επιδόματος ανεργίας.

«Έχουμε σχέδιο. Δυστυχώς την περίοδο των εκλογών κατέβηκαν τα μολύβια και με πολιτική εντολή δεν πραγματοποιούνταν έλεγχοι. Εμείς ενεργοποιήσαμε του μηχανισμούς ελέγχου μέσω ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ. Θα υπάρξει συνάντηση αύριο με τα δύο σώματα και θα υπάρξει νέο κύμα ελέγχων. Θα υπάρξουν στοχευμένοι έλεγχοι μέσα από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Θα έρθει νομοσχέδιο για να περάσουμε από Εργάνη 1 στην Εργάνη 2. Με βάση την Εργάνη μπορούμε να βλέπουμε ποιές επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις χωρίς δικαιολογία και εκεί θα υπάρξουν στοχευμένοι έλεγχοι», ανέφερε για το θέμα ο Υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε άλλωστε πως το προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που είναι αδήλωτος έχει κομίσει ήδη αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι: «παρατηρείται το νέο φαινόμενο από την ασύδοτη αγορά κάποιων επιχειρηματιών - η υποδηλωμένη εργασία. Το ζήτημα που αφορά την υποδηλωμένη εργασία δεν θα αντιμετωπιστεί με τους παραδοσιακούς τρόπους, αλλά και με έξυπνες πολιτικές. Θα δώσουμε κίνητρα να μετατραπεί η μερική σε πλήρη απασχόληση δια μέσω αντικινήτρων».

Ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης την κατάργηση της διάταξης, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία απελευθερώθηκαν οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε σε απώλεια 210 εκατομμυρίων ευρώ και λειτούργησε ως «άφεση αμαρτιών σε επιχειρήσεις που ήταν κακοπληρωτές και φεσάκηδες». 
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά