Προ των πυλών η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά και νέα σενάρια διάσωσης

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πέντε βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, θέτοντας την παράταξη ένα βήμα πριν από τη διάλυση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής οργάνωσης.

Η γνωμοδότηση εστάλη το απόγευμα στους ΑΝΕΛ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση από πλευράς του Συμβουλίου.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ωστόσο είναι αμιγώς συμβουλευτική και συνεπώς η τελική απόφαση για το μέλλον της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα ληφθεί αύριο Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συγκληθεί εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αινιγματικές δηλώσεις Βούτση

Ο κ. Βούτσης πάντως φάνηκε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο διατήρησης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, προβαίνοντας σε μία σιβυλλική δήλωση.

«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετε το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Ο κ. Βούτσης είπε πως θεωρητικά έως αύριο μπορεί να επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ όλοι οι βουλευτές που έχουν αποχωρήσει, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, η αποχώρηση του οποίου από την ΚΟ του τέως κυβερνητικού εταίρου θα σημάνει και την διάλυσή της.

Η τοποθέτηση Βούτση μπορεί να ερμηνευτεί ως έμμεσο μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι η διάσωση της ΚΟ είναι στα δικά του χέρια, καθώς εάν αύριο δεν διαγράψει τον κ. Παπαχριστόπουλο θα έχει ένα χρονικό περιθώριο να επιδιώξει την επιστροφή ενός εκ των τριών νυν ανεξάρτητων που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ: τους Νίκο Νικολόπουλο, Δημήτρη Καμμένο και Γιώργο Λαζαρίδη.

Σημειώνεται πως ουδείς από τους τρεις έχει δηλώσει ανοιχτός σε ενδεχόμενο αναβίωσης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, όμως ο κίνδυνος διάλυσης της ΚΟ ίσως αλλάζει τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του έως αύριο το πρωί σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει ότι παραιτηθεί αφού ψηφίσει αύριο το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την έδρα του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, αφήνοντας μεν την Κ.Ο των ΑΝΕΛ με πέντε βουλευτές εκ των οποίων όμως μόνον οι τέσσερις έχουν εκλεγεί με ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ κι ο 5ος είναι ο Αριστείδης Φωκάς που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων από όπου και αποχώρησε. 
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά