Πράσινο φως για 53 προτάσεις

Στην επόμενη Βουλή για αναθεώρηση παραπέμπονται το άρθρο 24 για τα δάση και το 16 για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια. Αντιθέτως, δεν παραπέμπονται για αναθεώρηση το άρθρο 54 που αφορά στην αύξηση ποσοστού βουλευτών επικρατείας και το άρθρο 56, που αφορά στα κωλύματα εκλογιμότητας των βουλευτών, τα οποία καταψηφίστηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές. [ Διαβάστε τις προτάσεις που πέρασαν. ]

Ακόμα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπερψήφισαν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 79, που αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή και στο άρθρο 101 που αφορά στην αναβάθμιση νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ένα υπόδειγμα ψηφοδελτίου, που πήραν στα χέρια τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο λίγο-πολύ τους καθοδηγούσε για το τί πρέπει και τί δεν πρέπει να ψηφίσουν.

Κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης (από την οποία απείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ), την απαιτούμενη θετική ψήφο των 151 βουλευτών συγκέντρωσαν συνολικά 53 προτάσεις αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων. Από τις 53 προτάσεις που ενεκρίθηκαν, οι 43 ήταν της ΝΔ (επί συνόλου 46), οι 6 του ΠΑΣΟΚ ( από τις συνολικά 29 προτάσεις και οι οποίες υπερψηφίστηκαν ερήμην του), ενώ 4 ήταν προσωπικές προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, του βουλευτή ΝΔ Αντώνη Φούσσα και του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης έλαβαν μέρος 171 βουλευτές: Η ΝΔ είχε παροντες 162 βουλευτές (απόντες ήταν οι Γ. Κεφαλογιάννης και η Σοφία Καλατζάκου), ο Συνασπισμός με την κοινοβουλευτική του ομάδα (6 βουλευτές), ενώ παρόντες ήσαν και οι ανεξάρτητοι Σ. Παπαθεμελής, Π. Μαντούβαλος και Σ. Μάνος.

Οι προτάσεις αλλαγής των άρθρων που κρίθηκαν αναθεωρητέα, θα τεθούν εκ νέου σε ψηφοφορία στα τέλη Μαρτίου, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας προς συγκέντρωση 180 ψήφων, κάτι που η αποχή του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθιστά αδύνατο.
Πηγή: skai.gr