Πώς αναμένεται το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε ήπιο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μπουν σε λεπτομέρειες. 

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν θα προηγηθεί αυτού με τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται να συζητήσουν για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, για το προσφυγικό και το κυπριακό.

Ιδιαίτερα κρίσιμο φαίνεται να είναι το θέμα του προσφυγικού, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν βοηθά σε αυτό το θέμα.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, μολονότι, όπως διευκρινίζεται, διαφορετικές θέσεις με την γείτονα -σε πολλές περιπτώσεις, δε, διαμετρικά αντίθετες- υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.

Το στίγμα έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χτες, και σε συνέντευξή του στο France24. «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της», τόνισε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. «Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» πρόσθεσε.  

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.» 

Μεγάλη σημασία, πάντως, για την έκβαση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, αναμένεται να έχει η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος «πλανητάρχης» αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των ελληνοτουρκικών αλλά και του Κυπριακού. Αν και το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας θα είναι οι S-400, στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στην περιοχή –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί διακυβέρνησης Τραμπ– είναι ικανή να πιέσει την Άγκυρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου και εξασφάλισης ηρεμίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μμ. Στις 13:35 μμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 μμ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.
 

Πηγή: skai.gr