Κλείσιμο

Πομπέο: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο για να αρχίσει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Την ανάγκη επίλυσης της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τονίζει με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέπτεται εκτάκτως την Κύπρο. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η αποχώρηση των πολεμικών πλοίων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στην Κύπρο, σημειώνει ότι «τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο». Μάλιστα, προσθέτει ότι θα εργαστεί για αυτό, «να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες». 

Σχολιάζοντας τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο (waiver) και τη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι «το waiver ερχόταν εδώ και καιρό. Εργαζόμασταν για αυτό κάποιο διάστημα. Συνάδει με την αμερικανική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν απλώς η σωστή στιγμή να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, διασφαλίσαμε ότι έχουμε λάβει υπόψη κάθε πιθανό κίνδυνο και κινηθήκαμε γρήγορα».