Πολιτική κόντρα για τους ιδιώτες ομολογιούχους

Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα φυσικά πρόσωπα που είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Μετά από το Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιουδήποτε είδους προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων σε σχέση με ομολογιούχους άλλων χωρών, διότι -όπως είπε- «κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες».

Την απόφαση του Eurogroup ανακοίνωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ωστόσο άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα. Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ομολογιούχων, Γιάννη Μαρινόπουλο, τα φυσικά πρόσωπα έχουν εισπράξει μόνο υποσχέσεις μέχρι στιγμής. «Εμείς θεωρούμε ότι ο Υπουργός έχει δεσμεύσει την κυβέρνηση ότι το θέμα των φυσικών προσώπων θα λυθεί μετά το PSI. Ζητάμε λοιπόν συνάντηση μαζί του, για να μας πει αυτή τη λύση και να την συζητήσουμε», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή οι 11.000 ομολογιούχοι κρατούν στα χέρια τους 2,3 δισ. ευρώ και δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς η ζημιά τους υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 80%. Το θέμα πάντως βρίσκεται ήδη στη Βουλή, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Στην ερώτησή της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κάνει λόγο για αναξιοπιστία του κράτους προς τους πολίτες και ρωτά ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη αδικία.

Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σημειώνει ότι «η απαράδεκτη απόφαση του Eurogroup κατά τραγικό τρόπο, γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση».

Ανάλογη τροπολογία ετοιμάζεται να καταθέσει και ο ΛΑΟΣ.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός