«Πολιτικά ασήμαντη η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΑΕΚΑ»

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Όμως δεν μπορώ παρά να πω ότι πρόκειται για μια ασήμαντη πολιτικά ενέργεια και τούτο για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον πρόκειται για μια προεξοφλημένη επιταγή, καθώς έχει γίνει το μείζον, με τον κ. Μπίστη να είναι υφυπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα γινόταν και το έλασσον δηλαδή η εκλογική συνεργασία; Προφανώς η αποδοχή της θέσης του υφυπουργού σημαίνει συναποδοχή και διαφόρων άλλων πραγμάτων.
Ο δεύτερος λόγος που κάνει πολιτικά ασήμαντη μια τέτοια ενέργεια και με την ποσοτική διάσταση του όρου, είναι ότι μετά την πρόσφατη διάσπαση της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, η κίνηση δεν αριθμεί ούτε καν εκατό μέλη. Όπως αντιλαμβάνεστε το πολιτικά ασήμαντη ενέργεια αποκτά και μια ποσοτική διάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι διατυμπανιζότανε εδώ και δύο μήνες περίπου ότι θα φτιαχτεί επιτροπή για την κεντροαριστερά. Όσο όμως την είδατε εσείς, αυτή την επιτροπή άλλο τόσο την είδα και εγώ. Ακριβώς επειδή ισχύει αυτό το «ποσοτικό» που είναι και πολιτικό στοιχείο».
«...Το πρόβλημα όμως παραμένει πολιτικό. Αυτή τη στιγμή ο χώρος της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής αριστεράς βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή μετατόπιση. Μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο εισήλθε, και είναι γνωστό ότι το εγχείρημα που ξεκίνησε το `96 ο κύριος Μπίστης βυθίστηκε στην δύνη του προεκλογικού κύκλου, ποια είναι η πολιτική και η προγραμματική βάση του σημερινού εξαγγελλόμενου εγχειρήματος συνεργασίας; Είναι να νομιμοποιηθούν περισσότερα αυθαίρετα; Είναι να γίνουν περισσότερα δάση οικόπεδα; Είναι να πάει ακόμα σε πιο στραβούς δρόμους η οικονομική πολιτική;
Αρα έχουμε από την μια αυτή την μετατόπιση, σε παλιές συνταγές του κυβερνητικού κόμματος. Είχε προηγηθεί ούτως ή άλλως η μετατόπιση του Συνασπισμού και κατ‹ ουσίαν η μεταρρυθμιστική Αριστερά δεν εκπροσωπείται αυτή την στιγμή πολιτικά, καθότι παραμένει κατακερματισμένη. Αρα το μείζον διακύβευμα δεν είναι η προσκόλληση σε κάποιον που έχει ήδη μετατοπιστεί γιατί σε ποια πολιτική και προγραμματική βάση θα γίνει αυτή η προσκόλληση;. Είναι άλλο πράγμα το τι λέγαμε την πρώτη τετραετία ή και στις αρχές της δεύτερης τετραετίας διότι ελπίζαμε, διότι είχαν γίνει πράγματα και άλλο σήμερα».
«Το μείζον διακύβευμα λοιπόν με βάση την διπλή μετατόπιση, την μετατόπιση που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα και την μετατόπιση που έχει σημειωθεί στον Συνασπισμό είναι πως θα αρθεί αυτός ο κατακερματισμός του χώρου της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής Αριστεράς, ούτως ώστε ο κόσμος της να αισθάνεται πλέον ότι εκπροσωπείται πολιτικά. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα κατά την γνώμη μου και άλλων συντρόφων και συντροφισσών».
ΔΗΜ.: Και άρα που οδηγεί αυτό;
ΓΕΩΡ.: Οδηγεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να φτιαχτεί κάποια ομπρέλα. Οι αριστεροί δεν θα έπρεπε να βιάζονται, όσον αφορά την άλφα ή την βήτα πολιτική ενέργεια, μπορούν να περιμένουν κιόλας. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές η Μεταρρυθμιστική Αριστερά πρέπει να βρει τον τρόπο που θα άρει τον κατακερματισμό της. Αυτό είναι μια συζήτηση με πολλούς αποδέκτες, που βρίσκονται αυτή την στιγμή στον μεγάλο χώρο των ανένταχτων αριστερών, στον Συνασπισμό, στο ΠΑΣΟΚ και στην ΑΕΚΑ. Όλος αυτός ο χώρος πρέπει να έχει μια πολιτική εκπροσώπηση, μια πολιτική «ομπρέλα». Πάντως το σημερινό γεγονός είναι προφανές ότι είναι μια πολιτικά ασήμαντη ενέργεια για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Πηγή: skai.gr