Ποιος θα διορίζει τους διοικητές;

Στη Βουλή συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα ομόλογα, καθώς την Πέμπτη θα συζητηθεί η τροπολογία για την αλλαγή του τρόπου διορισμού των διοικήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τροπολογία Τσιτουρίδη προβλέπει την εκλογή των διοικητών από πενταμελή επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν τρεις κοινωνικοί εταίροι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι δύο τελευταίοι έχουν και το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της επιτροπής.

Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του Γ. Παπανδρέου, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ τη διαφωνία του για τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εκφράσει στο Σάββα Τσιτουρίδη οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ζητώντας να έχει το κράτος την τελική ευθύνη για την ανάδειξη των διοικήσεων.

Ο κ. Παναγόπουλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην ανάδειξη των διοικήσεων, είπε ότι δεν μπορεί να ταυτίζεται ο ελεγκτής με τον ελεγχόμενο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας και η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορούν να έχουν εποπτικό ρόλο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να εκλέγουν τις διοικήσεις.
Πηγή: skai.gr