Ποινικοποίηση δωροδοκίας και στον ιδιωτικό τομέα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαληγούρα, με το νομοσχέδιο τιμωρείται για πρώτη φορά ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα (κάτι που μέχρι σήμερα προβλεπόταν μόνο για το δημόσιο), ενώ προβλέπονται ευθύνες και για τα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα δωροδοκίας, προσφορά για άσκηση επιρροής ή ξέπλυμα χρήματος.
Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές και τα μέλη νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και συγκεκριμένα αυστηρότερη τιμωρία για ενεργητική και παθητική δωροδοκία τους, δηλαδή φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρουσε τις επικρίσεις για την εμφάνιση των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες, σημειώνοντας πως αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και εφαρμόζονται και σημείωσε πως «η ουσία της υπόθεσης είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ανταγωνισμού, ένα πρόβλημα ηθικής τάξης και η αντίδραση ήταν άμεση».
Πηγή: skai.gr