Πιέσεις Παπαγγελόπουλου για «στήσιμο» διώξεων με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες αποκάλυψε ο Αθανασίου

 Πιέσεις Παπαγγελόπουλου για «στήσιμο» διώξεων με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες αποκάλυψε ο Αθανασίου

Στην αποκάλυψη ότι δέχθηκε πιέσεις για την άσκηση διώξεων χωρίς στοιχεία σε συγκεκριμένα πρόσωπα του μιντιακού χώρου από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προέβη ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, για τον πρώην υπουργό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «σε μια επίσκεψη μου είπε (ο κ. Παπαγγελόπουλος) “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακά και τους καναλάρχες. Ήθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές ότι πως δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανένα φυσικό πρόσωπο».

Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για τον Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΙ και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. “Θα επηρεαζόταν αν του δεσμεύαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι δέχθηκε και άλλες πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο: «Για τον Βγενοπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει».

Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε και το ειδικό ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο: “Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;” Έμεινα εμβρόντητος”.

Αθανασίου: Ήμασταν οικογενειακοί φίλοι

Κατά την έναρξη της κατάθεσή του ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι γνωρίζει τον πρώην υπουργό από την δεκαετία του ‘80 αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες:  «Εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα».

«Ο κ.Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρίαΤουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.  Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο”. Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του “μηχανισμού Ρασπούτιν” που στόχο είχε να παρακάμψει από την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ελένη Τουλουπάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες : «Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία».

Ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής περιέγραψε ότι οι παραθεσμικές μεθοδεύσεις του «μηχανισμού Παπαγγελόπουλου» δεν αφορούσαν μόνο την υπόθεση Novartis αλλά και  άλλες υποθέσεις:

Θ.Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε οτι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;
 
Π. Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κα Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.
 
Θ.Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;
 
Π. Αθανασίου: Η δημοσιογράφος η κα Γιάννα Παπαδάκου. Τί δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;
 
Θ.Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;
 
Π. Αθανασίου:
Ναι.Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Σπεύσαν να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.
 
Θ. Πλεύρης: Αναφερθήκατε και σε μία σουίτα στο Υγεία και την κα Τουλουπάκη
 
Π. Αθανασίου: Την επισκέφτηκα επειδή νοσηλευόταν στο Υγεία και την εώυησα για τη σουίτα με την έννοια οτι αυτά κοστίζουν. «Ο Παπ μεσολάβησε» μου απάντησε.

Δ.Μαρκόπουλος: Μετά από όσα μας είπατε πώς είναι οι σχέσεις σας με τον κ.Παπαγγελόπουλο;

Π.Αθανασίου: Τελειώσαμε. Μετά από όσα σας είπα για την Πειραιώς δεν ξαναμιλήσαμε.

Δ.Μαρκόπουλος: Πάμε στην καταγγελία Φιλιππάκη για εγκληματική οργάνωση Μιωνή-Παπασταύρου. Την έχετε εσείς αυτή την καταγγελία;

Π.Αθανασίου: Η καταγγελία εστάλη στον κ. Παπαγγελόπουλο και εκείνος την έστειλε στον Ζαγοραίο. Συγκεκριμένα η επιστολή ανέφερε «Έχουν φτιάξει εγκληματική οργάνωση, διευκολύνουν φοροφυγάδες με απόληξη σε πολιτικά πρόσωπα». Χωρίς να κατονομάζει τα πρόσωπα όμως.

Δ.Μαρκόπουλος: Τι απέγινε αυτή η καταγγελία;

Π.Αθανασίου: Ή έχει αρχειοθετηθεί ή ... Ρωτήστε ως επιτροπή την κα Τουλουπάκη για να σας πει τί απέγινε. Τα στοιχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί πάντως δεν μας έκαναν σοφότερους.

Δ.Μαρκόπουλος: Θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτό που έγινε με το Παρίσι ήταν πρόδρομος της Νοβάρτις;

Π.Αθανασίου: Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο

Δ.Μαρκόπουλος: Εσείς θα πέρνατε μαζί σας δημοσιογράφο;

Π.Αθανασίου: Όχι

Πηγή: skai.gr